Dünya Engelliler Günü kutlaması ve 70 adet akülü aracın dağıtımı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen programla gerçekleştirildi.
05 Aralık 2012 Çarşamba günü saat 14.00’de Piri Reis Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa Karaman Valisi Murat Koca, Hanımefendi Vildan Koca, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Erkan, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Kasım Aydoğdu daire müdürleri ve engelliler ile aileleri katıldı.

Hollanda’da yaşayan Karamanlı gurbetçilerin katkılarıyla ihtiyaç sahibi engeliler için alınan 70 akülü arabanın dağıtımının yapıldığı program engelli vatandaşlar tarafından yapılan el sanatları sergisinin açılışının yapılmasıyla başladı. Serginin gezilmesinin ardından Ali Rıza Alıçlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin folklor gösterileriyle devam eden programda Aile ve Sosyal  Politikalar İl Müdürü Hasan Erkan açılış konuşmasını yaptı. 

Bizbize Karaman Organizasyon Temsilcisi Zekeriya Aslan ve Hollanda Uluslar arası İnsani Yardım Teşkilatı temsilcisi Murat Kurt’un konuşmalarının ardından Vali Murat Koca ise yaptığı konuşmasında: “ Eğer insanoğlunun dünyada hüznü ya da sevinci, acıyı ya da mutluluğu seçebilmek gibi bir imkânı olsaydı herhalde hiç kimse acıyı, hüznü, zorluğu tercih etmezdi. Ama hâyat böyle değil… Nerede, nasıl dünyaya geleceğimizi, hayatta karşımıza ne çıkacağını bilemiyoruz.   Kimi kardeşlerimiz, doğuştan ya da sonradan meydana gelen hadiselere bağlı olarak bedensel ya da zihinsel bir engelle yaşamak zorunda kalıyor.  

Bu konuda son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli gelişmeler olmaktadır. Sokaklarımız, caddelerimiz, binalarımız onların hayatını kolaylaştıracak şekilde inşa ediliyor. Onların daha rahat yaşabilecekleri mekânlar kuruluyor. Resmi binalarımızda, okullarımızda, hastanelerimizde onların daha rahat hizmet alabilmesi için gayret ediliyor. Son olarak engelli kardeşlerimizin de devlet dairelerinde görev alabilmeleri için bir sınav yapıldı ve akabinde atamaları yapıldı. Artık onlara yönelik olarak da spor müsabakaları yapılıyor. Tüm bunlar sevindiren ve umutlandıran gelişmeler; ama elbette ki yeterli değildir.  

Engel, sadece onların engeli ya da onların imtihanı değildir. Çünkü biz insan olarak, bu kardeşlerimizin derdini de kendimiz için dert bilmek zorundayız. Onların hayatındaki zorlukları ortadan kaldırmak hepimizin boynunun borcudur. İnsan olmak, kardeş olmak bunu gerektirir. İşte Hollanda’da yaşayan, kendilerini “Biz Bize Karaman” olarak ifade eden hemşehrilerimiz, Karaman ilinde bulunan engelli kardeşlerimiz için akülü arabalar getirdiler. Buradaki insanlarımızın dertlerini kendilerine dert edindiler, çözüm için maddi katkıda, fedakârlıkta bulundular. Ben huzurlarınızda kendilerine ve Hollanda’daki hayırsever vatandaşlarımıza minnet ve şükran duygularımı ifade ediyorum. Sağ olun, varolun.

Engelli kardeşlerimize, “Kendimize ve hayata küsmeden yola devam etmek zorundayız.” diyor ve bu konudaki gayretleri için kendilerini tebrik ediyorum. Sözlerime son verirken, Allah’tan yâr ve yardımcınız olmasını temenni ediyor, geleceğinizin huzur dolu olmasını diliyorum.  ”dedi.

Konuşmaların ardından Ermenek Ali Rıza Alıçlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Ritm Grubu ve mehter takımının gösterileri salonda büyük alkış aldı. Engellilerin gösterinin ardından Hollanda’da yaşayan Karamanlı gurbetçilerin katkılarıyla ihtiyaç sahibi engelliler için alınan 70 akülü araba sahiplerine Vali Murat Kocave protokol üyeleri tarafından dağıtıldı.