Türk Kadınlar Birliği Karaman Şubesi tarafından düzenlenen toplantıda “İstanbul Sözleşmesi' adlı projenin tanıtımını yaptı.

Kent Konseyi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Türk Kadınlar Birliği Karaman Şubesi Başkanı Aynan Çolakoğlu, İstanbul Sözleşmesi'nin kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile ilgili temel ve hukuki güvence özelliği taşıyan en önemli uluslararası belgelerden biri olduğunu söyledi.

Çolakoğlu, bu sözleşmenin kamuoyu tarafından bilinirliğini arttırmak ve uygulanması için bir kamuoyu oluşturmak üzere Türk Kadınlar Birliği tarafından bir proje hazırlandığını belirterek, şu bilgileri verdi;

“İstanbul Sözleşmesi adı altında bir sözleşmeyi basın mensuplarına iletmek için toplanmış bulunuyoruz. Çünkü basın mensupları, bir ferin halka olan, halka uzanan en önemli köprüsüdür.

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlenmesi, bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi Sözleşmesinin kısa adıdır. 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzalanmış 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girmiştir. Anayasanın 90’ıncı maddesine göre taraf olan uluslararası sözleşme hükümleri kanun hükmündedir ve İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile ilgili temel, hukuki, güvenli özelliği taşıyan en önemli uluslararası belgelerden biridir.

Projemizin genel hedefi hak temelli kadın örgütlerinin İstanbul Sözleşmesine dair gerekli bilgileri öğrenerek görüşülmesi sağlanmaktadır. Kadına Yönelik Şiddeti ortadan kaldırmak için toplumsal cinsiyet ayrımını ortadan kaldırılması zorunluluğu kapsamında, her aşamada medya ve politika yapıcıların desteği sağlanması, bu alanda çalışan STK’larla iş birliği yapılması devletin yükümlülüğü içerisindedir. Kadına yönelik şiddet bir kadın sorunu olmaktan öte toplumsal bir sorun olarak ele alınmalıdır.”

“KADINA ŞİDDET, TOPLUMSAL CİNSEL EŞİTLİĞİ VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ”

Türk Kadınlar Birliği Karaman Şubesi Başkanı Aynan Çolakoğlu’nun konuşmasının ardından Akçaşehir İlk ve Ortaokul Müdürü, Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitim Yönetimi Doktora Öğrencisi Tuba Uysal, “Eşitlik mi? Ayrımcılık mı?” , “Cinsiyet ayrımcılığı nedir?” , “Sosyal yaşamda, eğitimde, ekonomide siyasette kadının yeri nedir?” , “Kadının karşı karşıya kaldığı ayrımcılık alanları nelerdir? Bunlar yasalarla düzenlenmiş midir? Düzenlendiyse yeterli midir?” gibi konular üstünde sunum yaparak katılımcılara eğitim verdi.

Uysal gerçekleştirdiği sunumda, insanların temel sorunu ayrımcılığın ne olduğu ve eşitsizliğin nasıl doğduğunu bilmediklerini söyledi. İnsanların birçok alanda yüzleşmek zorunda kaldığı eşitsizlik ve ayrımcılık sorunu olduğunu, bu sorunun sadece Türkiye’de değil tüm Dünya’da mevcut olduğunu aktaran Uysal, ayrımcılığı kadınların yarattığını ve bunun sebebinin ise ataerkil aile yapılarından kaynaklandığını dile getirdi.

Program, arabaşı ikramı ile son bulurken, Türk Kadınlar Birliği Karaman Şubesi Başkanı Aynan Çolakoğlu, 24 Şubat’ta 'İstanbul Sözleşmesi' hakkında Karaman’da konferans verileceğini, konferansın ayrıntılarını sonraki günlerde belli olacağını ve tüm Karaman halkının davetli olduğunu söyledi.