Karaman Valisi Süleyman KAHRAMAN, Mevlana Kalkınma Ajansı ile Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Karadağ'ın Ekoturizme Kazandırılması projesinin kapanış programına katıldı.

19 Temmuz 2012 Perşembe günü saat 15.00'de Piri Reis Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Kahraman, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Vali Yardımcısı Ferhat Burakgazi, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, Karaman Orman İşletme Müdürü İsmail Çelik ,Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü Karaman Şube Müdürü Nazmi Kaplan, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

 Proje koordinatörü Nazmi Kaplan programın açılış konuşmasında; " Karadağ volkanik bir dağ olmasına rağmen coğrafi konumu nedeniyle doğa ve kültürel varlıklar açısından çok zengin bir potansiyele sahiptir. Örneğin Karadağ'da yaşayan ve evcil yaban koyunlarının atası olarak bilinen Anadolu yaban koyunu sadece ülkemizde yaşamakta olup, endemik bir türdür. Karadağ bitki türleri bakımından da çok zengin olup, Karadağ’da 89‘u endemik olmak üzere 472 adet bitki türü bulunmaktadır.

 Ayrıca Karadağ; Binbir Kilise, Madenşehri gibi inanç turizmi için önem arz eden zenginliklere sahiptir. Karadağ’ın sahip olduğu bu tarihi ve kültürel değerler Karaman‘ın geçmişte olduğu gibi gelecekte de inanç turizmi açısından çok önemli bir noktada yer almasını sağlayacaktır "dedi.

 Nazmi Kaplan'ın konuşmasından sonra proje tanıtım filminin izlenmesinin ardından söz alan Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran yaptığı konuşmasında; " Dağ turizmi ülkemiz ekonomisi ve Karaman için önemli bir değeri ifade etmektedir. Karaman’ın en önemli kaynaklarından birisi Karadağ’dır. Karadağ uzaktan bakıldığında kocaman volkanik bir dağ gibi önümüzde durmakta ama yakın noktadan izleme fırsatı bulduğumuzda çok değerli kültürel kaynakların mevcudiyetini hep birlikte gördüğümüz bir dağdır. Bu noktada bizler Karadağ’ın ekoturizme kazandırılması, Karadağ’daki kültürel ve doğal zenginliklerin tanıtılması noktasında gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz" dedi.

 Karadağ'ın Ekoturizme Kazandırılması projesi kapanış programında son olarak kürsüye gelen Vali Kahraman Karadağ'ın ekoturizme kazandırılmasının önemine değindiği konuşmasında; "Tarih boyunca her toplumda dağların ayrı bir yeri vardır. Çünkü dağlarda insanlar sadece yükseklere ulaşmış olmazlar. Eğer dağın hikâyesini biliyorsak, başındaki dumanı, yamacındaki ormanı okuyabiliyorsak dağ insanı yücelere de taşıyabilir. 

Hz. Musa’nın Tur Dağı’na çıkışını, Hz. Peygamber’e ilk vahyin Hira’da gelişini düşünelim. Yine Peygamberimizin Uhud dağı için söylediği bir söz vardır: “Biz Uhud’u severiz, Uhud da bizi sever…” Tüm bunları şunun için söylüyorum. Karadağ’ın heybeti ve değeri bizim ona nasıl baktığımıza bağlı… Bağrındaki Binbirkilise ve Mahalaç Tepesi’ndeki Hitit Yazıtı tarihte insanların ona nasıl baktığına dair önemli işaretler… Ve biz Karadağ’ı seversek, ona baktığımızda, zirvesine çıktığımızda yüksek ve yüce olana da ulaşabiliriz.

 Bu projeyi Karadağ’ın dilini anlama ve Karadağ’ın zenginliklerini fark etme noktasında önemli bir adım kabul ediyorum. Karadağ bize ne söyler? Zirvesine yağan kar, bağrında yaşayan yılkı atları, yaban koyunları, keklikler her biri bizim için büyük değerlerdir… Bunu durup düşünmemiz gerekiyor. Yine bağrında bir tek ağaç yetişmeseydi, bir tek çiçek açmasaydı halimiz nice olurdu? Tüm bunların değerini kaybetmeden anlamak gerekiyor… 

Teknoloji sayesinde türlü araçlara ulaşabilir, turizm sayesinde milyonlarca dolar para kazanabiliriz. Ama ne teknolojinin ne de paranın gücü bir tek çiçek türünü ortaya çıkaramaz. Teknoloji ile, para ile bir tek çiçek yaratamazsınız… O halde öncelikle bizim sorumluluğumuz Karadağ’ın değerlerini ve zenginliklerini yaşatmaktır. Bu zenginliği ve değerleri gelecek kuşaklara taşımayı kendimiz için mukaddes bir vazife bilmeliyiz… Ve bu değerleri anladığımız gibi başkalarına anlatmanın da derdinde olmalıyız. Karadağ’ın turizme kazandırılmasına şahsen ben bu gözle bakıyorum. Elbette ki bu sayede ilimiz belli bir maddî kazanç da elde edecektir. Ama biz öncelikle olaya ilimizin ve ülkemizin bir zenginliği olarak bakmalıyız. Karadağ’ın kültür ve inanç turizmine, ayrıca eko turizme kazandırılması bu noktada son derece önemli… Bu proje bu yönde atılmış bir adım… İnşallah daha büyük adımların atılması için de bir vesile olur… Bu sebeple projenin bitişini bir son değil, bir başlangıç olmasını temenni ediyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum " dedi.

 Programın ardından Vali Kahraman ve protokol üyeleri Karadağ‘daki yaban ve doğal hayatı konu edinen fotoğraf sergisini gezdiler. Proje kapanış programı verilen kokteylin ardından sona erdi.