Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Yardımcısı ve Kamil Özdağ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karataş, KMÜ Kütüphanesine 500 kitap bağışladı.

Tarihe Işık Tutan Eserler
Prof. Dr. Karataş’ın KMÜ Kütüphanesine bağışladığı kitaplar arasında çok değerli eserler bulunuyor. Özellikle 1950, 1960, 1970 ve 1980 tarihlerine ait bazı eserlerin günümüzde basılmıyor oluşu onları eşsiz kılıyor. Yazıldıkları tarihin izlerini taşıyan bu kitaplar kendi dönemine tanıklık etmesinden dolayı okurları için de büyük önem taşıyor. 

Prof. Dr. Karataş’ın bağışları arasında bulunan kitapların en dikkat çekeni ise 1952’den 1978’e dek basılmış olan Azerbaycan Aylık Türk Kültür Dergisi. Ciltlendikten sonra kitaplaştırılan bu aylık dergiler bağışlanan eserlerin de en eskisi oldu. 

Edebiyat, tarih, kültür alanlarında eserlerin yanı sıra Prof. Dr. Karataş’ın çalıştığı konular üzerine yapılan araştırmalardan, İslam Kültürü ve Atatürk’ün Özel Mektupları’na kadar pek çok eser kütüphaneye bağışlandı. 

“Kitaplar Kitaplıklarda Değil, Hafızalarda Değer Bulur”
Prof. Dr. Karataş kitap bağışı ile ilgili yaptığı açıklamada kitapların daha fazla kişiye ulaştığında önem kazanacağını belirterek gençlere ve öğrencilere onların bilgi ve kültür dağarcığını geliştirecek kaynaklar sunulmasının önemine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Karataş sözlerini şöyle sürdürdü: “Lise ve özellikle Ankara Üniversitesindeki öğrencilik yıllarımda edindiğim bu kitaplar benim için de özel bir anlam taşımaktadır. Sanki geçmişi onlarla birlikte yaşamış gibi hissediyorum. Aslında bu kitaplar hanemizin birer parçası olmuş gibiydi. Ancak, kitaplar okundukça sayfaları, kapakları ve hatta yazıları eskise de onların değeri içlerindeki bilgilerin daha fazla kişi tarafından okunması ve kitaplıklarda durmak yerine okuyanların hafızalarında yer etmesiyle anlaşılır. Bu vesilesiyle bu güne kadar kitaplığımda biriktirmiş olduğum kitaplarımın bir kısmını üniversitemizin kütüphanesine bağışladım. Aslolan bu milletin çocuklarının bu kitaplardan faydalanmasıdır. Baki olan bu millete hizmettir.”dedi.