Karaman’da bir proje sayesinde 38 yaşında judoya başlayan İşitme Engelli Sporcu Ayşe Kesiktaş, 4 yıl içinde 4 Türkiye Şampiyonluğu, Dünya Şampiyonasında 5’incilik ve Avrupa Şampiyonasında da ilk 5’te yer alma imkanını elde etti. Judoya başlaması ve gelecekteki hedefleri ile ilgili konuşan Ayşe Kesiktaş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı judo salonunda yaptığı açıklamada, “Bu spora 38 yaşında, bir proje sayesinde başladım. Şimdi 42 yaşındayım ve hala bu spora devam ediyorum.  Şampiyonalara katılıyorum. Hedefim Samsun’da gerçekleşecek olan Dünya Şampiyonasında 1’inci olmak. Daha önce Türkiye’de gerçekleştirilen şampiyonalarda birkaç kez şampiyon oldum.  Ailem, bu sporla ilgilenmeye başladığım sıralarda beni şaşkınlık ve hayretle karşıladı. Ama bu spordaki başarılarımı, derecelerimi ve ilerleyişimi gördükten sonra bana destek oldular. Bu spora başladıktan sonra hayatımda birçok değişik oldu. Yaşama karşı bakış açım değişti. Sosyal faaliyetlerle ilgilenmeye başladım. Aile içerisinde de birçok yeni değerler kazandım. Hayata daha sıkı tutunmaya başladım” dedi.
ANTRENMANLARDA İŞARET DİLİYLE İLETİŞİM KURUYORUM
Annesin judoya başladığı günden buyana annesinin dili olan kızı Şerife Kesiktaş ise, “Antrenmanlarda anneme ne yapacağını işaret diliyle anlatıyorum. Bu benim için yadırganmaz bir durum. Aksine çok severek yapıyorum. Bir nevi ailemi tanıtmış oluyorum. Zorlanmıyorum, ama insanlarım bakış açıları çok farklı. Hepimiz bir engelli adayıyız. İşaret dilinde hiçbir zorluk yok. Tuhaf bir şekilde bakılmamasını öneriyorum. Herkesin bu dili öğrenmesini de tavsiye ediyorum dedi.
Annesinin bu spora Ahmet Hocanın tavsiyesi ile başladığını söyleyen Şerife Kesiktaş, “Annemden sonra arkasından biz de başladık. Ahmet Hoca ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzün destekleriyle, birçok faaliyetlere katıldı. Elimizden geldiğince derece yapmaya çalıştık. Ama annem bizden daha iyi, diyebilirim. Babam ve ben de bu sporla ilgileniyoruz. Aile boyu bu sporu yapıyoruz. Yani annemin arkasından gidiyoruz” sözlerini kullandı.
''AZMİYLE GENÇ SPORCULARA ÖRNEK OLUYOR''
Ayşe Kesiktaş’ın yaşıyla genç sporculara örnek olduğunu söyleyen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayati Kısacık, “İşitme Engelli sporcumuz olan Ayşe Kesiktaş, judo sporu ile 2010 yılında tanışmıştır. Verdiğimiz destekler sonucunda sporcumuz başarıdan başarıya koşmaktadır. Biz Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak sporcumuza destek olmaya bundan sonrada devam edeceğiz dedi.
''4 YILDA 4 KEZ TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU''
Judoya ilk başladığı günden bugüne Ayşe Kesiktaş’ın antrenörlüğünü yapan Ahmet Ömre Türe sade bir hayat yaşarken Dünya Şampiyonasında gözünü açan Kesiktaş’ın hikayesini aktardı. Türe, “Ayşe ablamız 2010 yılında bir proje kapsamında Judoya başladı. Biz birkaç branşta proje yaparken, Ayşe ablamızın beraber çalıştığı bir grup vardı. Onlarla beraber tanıştık. İlk başta severek yapmaya başladı, 38 yaşında. Sonra Türkiye’de ilk defa Gaziantep ilinde İşitme Engellilerin Türkiye Şampiyonası yapıldı. Gittik oraya beraber, Ayşe ablamız orda Türkiye 2’incisi oldu.  Akabinde Milli Takım kampına davet edildi. Onunla beraber de Judoya tamamen adım atmış oldu. Peş peşe yapılan Türkiye Şampiyonalarında; işte Gaziantep ilinde yapıldı, Kilis’te yapıldı, Karaman’da yapıldı ve Erzurum’da yapıldı. En son da Samsun’da yapıldı. Ayşe ablamız, bu yapılan müsabakaların ilkinde 2’inci, diğer hepsinde Türkiye Şampiyonu oldu. Judoya başlamadan önce sıradan bir hayatı varken, yani sadece Karaman içinde yaşarken, Judo ve spor sayesinde Milli Takıma kadar yükselip Venezuela’da Dünya Şampiyonasında ilimizi ve ülkemizi temsil etti. Burada da 5’inci oldu. Geçen dönem Ermenistan’da Avrupa Şampiyonasına katıldı. Orada da yine bir ilk 5 yakalama şansımız oldu, ama kısmetse Samsun’da, yapılacak olan Dünya Şampiyonasında ilimizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız dedi.
“KENDİNDEN SONRA KIZINI VE EŞİNİ DE JUDOYA BAŞLATTI''
Antrenörü Ahmet Ömre Türe, üç çocuk annesi olan Ayşe Kesiktaş’ın kendisinden sonra kızını ve eşini de judoya başlattığını belirterek, “Bu şekilde de devam ediyor. Şu an gayet iyi durumda.  Hedefimiz önce Türkiye Şampiyonası, arkasından da Samsun’daki Dünya Şampiyonası. İşaret diliyle anlaşıyoruz, antrenmanlarda. Genelde işitme engellilerde dudak okuma olduğu için gayet iyi anlıyor. Şu an çalışmalar iyi gidiyor. Halinden de memnun” şeklinde konuştu.
42 yaşındaki Ayşe Kesiktaş, judo sporu ile ilgilenen diğer sporcuların en küçüğü olan 10 yaşındaki Ramazan Yavuzel ile poz vererek o günkü antrenmanını sonlandırdı.