Sarıkamış Harekatı’nın 100.Yılı nedeniyle, Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ‘’Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’’ yapıldı.

4 Ocak 2015 Pazar günü saat 10.00’da Sarıkamış Harekatının 100. Yılı nedeniyle Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ‘’ Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü’’ Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünden başlayarak, Piri Reis Kültür Merkezi binası önünde saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından sona erdi.

Yürüyüşe, Karaman Valisi Murat Koca, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayati Kısacık, İl Müftüsü Nuri Değirmenci, daire müdürleri, şube müdürleri, antrenörler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

‘’Sarıkamış, kardelen şehitlerinin yurdudur’’

Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi’nin saat 12.00’ da Karaman Piri Reis Kültür Merkezinde düzenlediği programda açılış konuşması yapan Spor İl Müdürü Hayati Kısacık, ‘’ Sizleri böyle anlamlı bir etkinliğin içinde görmek ve şehitlerimizi anmak benim için büyük anlam taşıyor. Sarıkamış Harekatı’nın 100. Yılında düzenlemiş olduğumuz Sarıkamış Şehitlerimizi Anma programına hoş geldiniz.

Bugün tarihimizin en dramatik savaşlarından birinin anma günüdür. Sarıkamış Harekatı’nın 100. Yıl dönümünde burada, sizlerle birlikte geçmişi bir kez daha anıyoruz.

Bizim tarihimizde zaferler kadar acılarda oldukça büyük bir yer tutar. Yemen kızgın çöllerde, Çanakkale derin sularda, Sarıkamış da dondurucu soğukta yitip giden Anadolu çocuklarının hikayesini barındırır. Acımız derindir. Hüzünlüyüz. Kalbimizde bir burukluk vardır. Zira biz bu kara topraklara binlerce çocuğumuzu gömdük. Aslında gömmedik. Toprak donmuştu ve şehitlerimiz sadece karların içinde kalmıştı. Baharla birlikte karlar eriyince o zaman şehitlerimiz ortaya çıktı. Tıpkı kardelen çiçekleri gibi.

Sarıkamış harekatının 100. Yılında tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, hepsinin önünde saygıyla ve hürmetle eğiliyorum’’ şeklinde konuştu.

Programın ikinci konuşmasını yapan Karamaoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca ise,  Yüzüncü yılında Sarıkamış Savaşı, Karaman ve tarihimizde önemli bir yer tutan Sarıkamış savaşında yenilgiye neden olan gelişmelere değindi.

Sarıkamış Savaşında Karaman Merkez ve köylerinden insanların olduğunu belirten Uca, bu isimlerin, Karaman, Ermenek, Ayrancı/Küçükkoraş, Başharman, Kazancı/Özlüce, Yeşildere, Süleymanhacı, Sarıveliler/Günder, Yalındal, Göztepe, Kılbasan, Alaçatı, Kazancı/Gökçekent ve Bucakkışla olduğunu ifade etti.

Yoğun katılımın ve duygusal anların yaşandığı Sarıkamış Şehitleri Anma Programında, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu slayt gösterisi, Gençlik Merkezi eğitmenlerinin ve öğrencilerinin hazırladıkları müzik dinletisi, Mustafa Çoşkun’un seslendirdiği Sarıkamış şiiri, Gençlik Merkezi öğrencileri Şefika Tosun ve Ümmü Gülsüm’ün Sarıkamış şiiri, Gençlik Merkezi Def grubunun müzik dinletisi ve  Gençlik Merkezi tiyatro gurubunun gösterileri katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Program, Karaman İl Müftüsü Nuri Değirmenci’nin Sarıkamış Şehitleri için yaptığı dua ve Karaman Valisi Murat Koca’nın Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca’ya katkılarından dolayı takdim ettiği hediyenin ardından sona erdi.