Karaman’da Görme Engelliler Judo sporcusu Cahide Eke, Türkiye Görme Engelliler Judo Şampiyonası Ümit Bayanlar kategorisinde 44kg'da Türkiye Şampiyonu oldu. 28-29 Şubat 2016 tarihleri arasında Ankara Altınpark Akarsu Spor Salonu'nda düzenlenen şampiyonaya, yıldızlar, gençler, ümitler, büyükler ve takımlar kategorilerinde 83 kulüpten 165 sporcu katıldı. Karamanı bu zorlu şampiyonada milli takım judo antrenörü Ahmet Ömre Türe eşliğinde başarılı sporcu Cahide Eke temsil etti. Zorlu ve bir o kadar çekişmeli geçen karşılaşmalar sonunda rakipleri yenen başarılı judocu kariyerine yeni bir başarı daha ekleyerek Türkiye Görme Engelliler Judo Şampiyonası Ümit Bayanlar kategorisinde 44kg'da Türkiye Şampiyonu olma başarısı gösterdi.
‘’JUDOYU HERKESE TAVSİYE EDİYORUM’’
Judoya 2 yıl önce başlayan ve albino hastası olan 16 yaşındaki Cahide Eke, azmi ve başarıları ile görme engellilere örnek oluyor. Tesadüfen okulunda antrenörü tarafından keşfedilen küçük kız, normal arkadaşlarıyla çalışarak bütün engellerini unutuyor.  Cahide eke severek yaptığı judo sporunu diğer görme engellilere de tavsiye ediyor.  Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki Judo Salonunda çalışmalarını sürdüren Cahide Eke “Judoya 2 yıl önce bir antrenörüm sayesinde başladım.  2 senede üst üste Türkiye Şampiyonu oldum. Hedefim 2020’deki olimpiyatlar. Judoyu severek yapıyorum. Normal arkadaşlarla çalıştığım için ilk başta zorlanmıştım. Sonra kendimi daha çok geliştirdim. Şimdi hiçbir zorluk yaşamıyorum. Antrenmanları severek yapıyorum. Judo benim hayatıma disiplin kattı. Judodan önce sıradan bir hayatım vardı. Judoya başladıktan sonra çevrem genişledi. Ailemin çok destekledi. Judoyu herkese tavsiye ediyorum. Görme engelli olanların çekinmelerine gerek yok. Normal arkadaşlarımla çalıştığım için çok mutluyum” dedi.
‘’MİLLİ TAKIM 2020’NİN ADAY KADROSUNA DAHİL EDİLDİ’’
Cahide Eke’nin 2 yıl önce judo sporuna yönlendirildiğini dile getiren Judo Antrenörü Ahmet Türe, “Cahide kızımı 2 yıl önce tesadüfen judoya yönlendirdik. Kendisi albino hastasıdır. Albino hastalarının görme engellilerin B3 statüsünde başladığı bildiğimiz için, ‘Cahide kızımız bu sporu yapabilir mi’ diye denedik. Oda bizim çalışmalarımıza peş peşe geldi. Arkasından da ilk sene ümitler kategorisinde Türkiye Şampiyonu oldu. Bu sene de Ankara’da yapılan Türkiye Şampiyonasında 44 kilogramda Türkiye Şampiyonu oldu. Ayrıca orada 2020’nin aday kadrosu belirleniyordu. Milli takım hocaları tarafından yapılan seçmelerde Cahide’nin göstermiş olduğu performanstan etkilendikleri için, 2020’nin aday kadrosuna dahil edildiği söylendi bize. Kısmetse Nisan ayının ilk haftasında görme engellilerin takım kampıyla milli serüvenine başlayacak, Cahide arkadaşımız. Üst üste iki senedir Türkiye Şampiyonu oldu. Bizim hedefimiz 2020 Paralimpik Oyunlarında ülkemize, ilimize bir madalya kazandırmak. Bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca normal sporcularımızla da yarışıyor. Diğer arkadaşları arasında tek görme engelli olan Cahide kızımız. Ama hiçbir zorluk çekmiyor. Kendisi arkadaşları tarafından sevilen,  antrenmanlarda devamlı aranan birisidir. Çabuk adapte olduğu için, gayet iyi durumda gidiyoruz, şu an için” sözlerini kullandı.
‘’SPORCUMUZ DİĞER SPORCULARA ÖRNEK OLUYOR’’
En son yapılan Görme Engelliler Türkiye Şampiyonasında Cahide Eke’nin Türkiye Şampiyonu olarak diğer arkadaşlarına da örnek olduğunu aktaran Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayati Kısacık, “İnşallah, Cahide’den Balkanlar’dan Avrupa’dan ve dünyadan derece bekliyoruz. 2020 hazırlık kampına da, federasyon tarafından davet edilmiştir. 2020 Olimpiyatlarına da gideceğine inanıyorum.  Çalışmalarımız aralıksız devam etmekte. Cahide görme engelli olmasın ara rağmen çalışmalarını normal takımımızla yapmakta. Şu anda güç olarak teknik olarak hedefine ulaşmış durumda. Çünkü en son yapılan şampiyonada da rakiplerinin hepsini yenerek 1’nci olmuştur.  Biz inanıyoruz ki bundan sonraki, yapılacak olan Türkiye Şampiyonası olsun diğer turnuvalar olsun, milli takımda Türkiye’yi temsil edeceğine inanıyoruz.  Cahide’nin yanına yeni sporcular da ekleyerek, alt yapımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu tür sporcular, aynı durumdaki sporculara örnek olmaktadır. Biz bunları diğer branşlarda da gördük. İşitme engelliler de olsun, engelli yüzücülerde olsun aynı şekilde de Cahide de, kendini Karaman’da hatta Türkiye’de ispatlamış bir sporcumuz. Burada durumu aynı şekilde olan diğer sporcularımıza ya da ailelere örnek olacak bir seviyede. İnşallah biz de kadromuzu genişleterek çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.