Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamda''Yeni yılda; hem kendinize hemde sevdiklerinize değer katacak özel bir hediye sunmak istiyorsanız Scuba Dalış Kursuna sizleride bekliyoruz.
 ile MTM Sport Group'un ortak çalışması ile   Scuba 1 Yıldız Dalıcı kursu  açılacaktır. Katılımlar sınırlı sayıda kursiyere göre yapılacağı için; en geç 28 Aralık 2011'e kadar  Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Fikret Ünlü Kapalı Yüzme Havuzu'na başvurmanız gerekmektedir. Scuba Dalışla ilgili T.S.S.F / CMAS 1 Yıldız Dalıcı Kursu sonrasında tüm dalgıç adayları T.S.S.F (Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu) & CMAS (World Underwater Federation) 
tarafından onaylı Uluslararası geçerliliğe sahip T.S.S.F /CMAS 1 Yıldız Scuba Dalış Brövesi alacaklardır.
Not: Dalış kursu ücretli olup detaylı bilgi için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü F.Ünlü Kapalı Yüzme havuzuna müracaat edebilirsiniz.''dendildi.


Scuba Diving
Denizin altına inmek, mavi dünyanın gizemini çözmek, "Scuba Diving"in en mistik yönleridir. Dünyanın varoluşundan bu yana deniz, insanların en cazibeli efsanesi ve tutkusu olmuştur. Eski çağlarda insanlar,denizlerin sadece hayvanların ve tanrıların yuvası olduğunu düşünürlerdi. Bu mitleri yıkabilmek için Leonardo da Vinci dahil olmak üzere birçok bilim adamı insanoğlunun da sualtında nefes alabilmesini sağlayabilecek sistemler üzerinde çalıştılar. "Su Ciğeri"nin (aqualung) icadına kadar üretilen solunum cihazlarının hemen hemen tamamı yetersiz oldu. Su ciğerini icat edense tanıdık bir isim, Kaptan Cousteau'dur. Onun geliştirdiği "aqualung", insanların denizin çağrısına kulak vermesine imkan verdi ve o heyecan verici hafifliği tatmasını sağladı. Bugün sualtı dünyasını keşfeden dalgıçların sayısında ciddi bir artış varsa bunda deniz ve denizaltı yaşamının en popüler araştırmacısı Jacques Yves Cousteau(Kusto)'nun rolü büyüktür. Özel sualtı kamerasıyla deniz ve okyanus canlılarını TV ekranlarına kadar getiren Kusto, o saatlerde sokakları boşaltmayı başarırdı.
Scuba Diving (Dalış) nedir?
Scuba Ingilizce "Self contained under water breathing apparatus" yani "sualtında bağımsız taşınabilir, kendi kendine yeterli ve solunum sağlayan araç" anlamına geliyor. Anlaşıldığı gibi scuba, sualtındaki ekipmana verilen isimdir. Uygun bir basınçta hava solumamızı sağlayan bu ekipmanla suyun altında balıklar kadar özgürce gezinmeye ise, "Scuba Diving" diyoruz.
Scuba Diving tehlikeli bir spor mudur?
Hızlı düşünmeyi, kondisyonu, yardımlaşmayı gerektiren zorlu bir spor Scuba Diving.
Peki tehlikeli midir? Elbette her doğa sporu gibi gerekli önlemler alınmadığı takdirde bir takım riskler taşır. Fakat şu uyarılara dikkat edildiği zaman riskler en aza indirgenebir.
Dalışı planlamak ve planlı yapmak,
Eksiksiz ve sağlam bir ekipmanla dalmak,
Dinlenmiş ve zinde olmak,
Scuba dalışta asla nefes tutmamak, derin derin ve yavaş solumak,
Çıkış hızına dikkat etmek. (Çıkışta ağzımızdan çıkan hava kabarcıklarını referans alıp, onlardan yavaş çıkmalıyız; max.18m/dak.),
Mutlaka eşli dalmak (Buddy sistemi)
Limitleri zorlamamak,
Bir sorun olduğunda dalışı iptal etmekten çekinmemek.
Dalışa başlamayanların en çok çekindikleri ve merak ettikleri konu vurgundur. "Basınç atım hastalığı" da denilen vurgun vücuttan uygun basınç atımının gerçekleştirilememesi durumunda vücutta oluşan azot kabarcıklarının yol açtığı bir durumdur. Eskiden sünger avcılarının yaptıkları bilinçsiz dalışlardan dolayı vurgun, sık görülen bir durumdu. Fakat günümüzde dalış standartlarına uygun olarak yapılan dalışlarda vurgun riski yoktur.
"İğdeler o kadar iri ki, hayatımda hiç böylesini görmemiştim. Sürekli topluyorum. Arada bir ağzıma atıyorum, tadı nefis. Toplamaya devam mı edeyim, yoksa önce karnımı mı doyurayım, karar veremiyorum. Kendi kendime soruyorum daha önce niye bu iğdeleri görmedim diye. O kadar çok ağaç var ki, sanırım Ortadoğu ve Balkanların en büyük iğde tarlası. Yalnız bu eriştelerin ne işi var burada! Korkuyorum, eyvah balık kavağa değil,iğde ağacına çıkmış! Etrafıma bakıyorum bir kayanın üzerindeyim. Derinlik 30 m civarı."
Bu sözler bir dalıcının "derinlik sarhoşluğu" yaşaması sonucu gördükleri, yaşadıkları. Zaman zaman balıklara regülatörünüzden hava vermeye çalışmanıza sebep olan derinlik sarhoşluğu, 30 metreyi geçen derinliklerden sonra görülebilen, dalış eşinizin sizi daha sığ sulara çıkarmasından sonra hiçbir etkisi kalmayan bir durum. Yani gayet güzel kafayı bulduktan sonra suda biraz yükseliyorsunuz ve ne baş ağrısı ne de mide bulantısı oluyor. Tabi bu durumda sizi sığ sulara çıkarması gereken dalış eşinizin önemi büyük.
Bu yüzden "Scuba Diving"deki eşli dalış yani buddy sisteminden biraz bahsetmek istiyorum. Buddy sistemi güvenliği arttırması, dalışı kolaylaştırması, alınacak zevkin paylaşılması açısından önemli bir sistemdir. Eşli dalışın güvenli bir şekilde sürmesi için buddylerin hem birbirlerini, hem de malzemelerini çok iyi tanımaları gerekir. Sualtında buddylerin konuşarak anlaşması mümkün olmadığı için çeşitli el işaretleriyle anlaşırlar. Dalış eşiyle uygulanması gereken "ters üçgen" prensibi derinlik arttıkça eşlerin aralarındaki mesafeyi azaltmalarına dayanır, güvenlik ve iletişimin sağlanması için gereklidir.
Dalış malzemeleri nelerdir?
Dalış gibi riskli bir aktivitede kullanılan araçlar mutlaka eksiksiz olmalı. Bu nedenledir ki, bir dalgıcın malzeme listesi oldukça ayrıntılıdır. Bu malzemer.
Maske, şnorkel ve paletler
Dalış elbisesi
Ağırlık kemeri, kurşun kütleleri (Suda batabilmek için gereklidir.)
A,B,C denilen bu malzemeler hepimizin Yasemin Dalkılıç'dan tanıdığı serbest dalış sporu için gerekli ve yeterli malzemelerdir.)
Yüzerlilik denge yelekleri (BCD) (Yeleklerin içine hava pompalayarak yüzerliliğinizi sağlar ve uçma hissine yakın hareket serbestliğini yaşatır.)
Hava tüpleri
Regülatör (Her derinlikte tüpten eşit ve uygun basınç solumamızı sağlar)
Bıçak (Sanıldığı gibi balık avlamak için değil; kesme, kazıma gibi işlerde kullanılır. Ayrıca bıçağı tüpe vurarak diğer dalgıçların ilgisini çekecek sesler üretmek mümkündür.)
Scuba Diving'e başlamak için gerekli şartlar nelerdir?
10 yaşından büyük, nefes almayı becerebilen, sağlıklı (veya özrünün dalış yapmasına engel teşkil etmeyeceği doktor raporu ile belirlenmiş kişiler), hepsinden önemlisi dalış sporuna ilgi duyan herkes bu sporu yapabilir.