Almanya’nın Bremen kentinde düzenlenen Dünya Karate Şampiyonası’na hakem olayları damgasını vurdu. Federasyon Başkanı Esat Delihasan, “Taraflı hakemler altın madalyamızı çaldı” dedi.

Almanya’nın Bremen kentinde düzenlenen 22. Dünya Büyükler Karate Şampiyonası’nın üçüncü gününde kumite takım müsabakaları yapıldı. Dünya ikincisi olarak Bremen’e gelen ve bu nedenle ilk turu bay geçen Erkek Kumite Milli Takımı, ikinci turda Makedonya ile karşılaştı. Makedonya’yı Enes Erkan, Serkan Yağcı ve Erman Eltemur’un galibiyetleri ile geçen ay-yıldızlı karateciler, üçüncü turda Avrupa Şampiyonu Azerbaycan karşısına çıktı. Tampere’de finalde kaybettiği rakibi karşısına Enes Erkan, Serkan Yağcı, Yaser Şahintekin, Erman Eltemur ve Gökhan Gündüz beşiyle çıkan Milli Takım, Azerbaycan’ı puan averajıyla yenerek rövanşı aldı. Seride tek galibiyeti Niyazi Aliyev’i 5-0 mağlup eden Enes Erkan alırken, Serkan Yağcı, Yaser Şahintekin ve Gökhan Gündüz maçlarını berabere bitirdi. Erman Eltemur ise Ayhan Mamayev’e 3-0 kaybetti. Gökhan Gündüz’ün serinin son maçında bitime dört saniye kala aldığı puan Türkiye’yi grup finaline çıkardı.

Grup finalinde Bosna Hersek ile karşılaşan Erkek Kumite Milli Takımı’nda Enes Erkan ve Serkan Yağcı maçlarını 0-0 berabere bitirdi. Serinin üçüncü maçında Serkan Yağcı rakibini bitime 48 saniye kala aldığı puan ile devirdi. Dördüncü maçta Yaser Şahintekin’in rakibini 5-1 yenmesi sonucu seride skoru 3-1’e getiren Erkek Kumite Milli Takımı yarı finale çıktı.

Erkek Kumite Milli Takımı yarı finalde 2012 Avrupa Şampiyonası’nda finalde kaybettiği Almanya karşısına çıktı. Serinin ilk maçında Nika Tsuitsumia karşısına çıkan Enes Erkan, skoru 57 saniyede 8-0’a getirdi. Yaser Şahintekin, ikinci maçta Noah Bitsch’e 6-1 kaybederken iki net pozisyonda puanı görülmedi. Üçüncü maçta Serkan Yağcı, Alman takımında mücadele eden Türk kökenli Mehmet Bolat’ı 3-0 yenerek seride avantajı Türkiye’ye getirdi. Dördüncü maçta Uğur Aktaş, eski Avrupa şampiyonlarından Jonathan Horne’a 4-0 yenilince serinin kaderi beşinci maça kaldı. Gökhan Gündüz, Alman rakibi Heinrich Leistenschneider karşısında maça hızlı girdi ve ilk dakikayı 3-1 önde tamamladı. Ancak son iki dakikada masa başı oyunları devreye girdi. Alman antrenörün her itirazını olumlu değerlendiren ve puana hükmeden masa hakemleri maçı çığırından çıkardı. Mücadeleyi tribünden izleyen Türk kafilesi hakemlerin yanlı tutumuna büyük tepki gösterirken, Başkan Esat Delihasan maç devam ederken hakem masasına giderek tepki gösterdi. Mücadelenin bitimine 20 saniye kala Heinrich Leistenschneider’in tekmesi orta hakemin yüzüne gelince, maç yaklaşık bir dakika durdu. Bitime dört saniye kala Leistenschneider’in tekmesine üç puan veren hakemler, Gökhan’ın son saniyedeki aynı hareketine bayrak kaldırmadı. Maç 9-4 Leistenschneider’in galibiyetiyle sona ererken, seriyi 3-2 kaybeden Türkiye altın madalya şansını kaybetti.

DELİHASAN: "HAKEMLER YAZILAN SENARYOYU ÇOK İYİ UYGULADI"

Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, müsabaka sonrası Erkek Kumite Milli Takımı sporcularını teselli etti. Bremen’de son yılların en büyük hakem facialarından birini yaşadıklarını ifade eden Delihasan, “Hakemler yazılan senaryoyu çok iyi uyguladı. Alman antrenörün her itirazını puana çeviren hakem masası altın madalyamızı çaldı. Bu olayın takipçisi olacağız. Tespitlerimizi Dünya Karate Federasyonu Başkanı Antonio Espinos’a da sunacağız” diye konuştu.

BİR HAKEM OLAYI DA KATADA

Erkek Kumite Takımı yaşadığı hakem olayının bir benzerini Erkek Kata Milli Takımı’nda yaşadı. Orçun Duman, Arslan Çalışkan ve Ali Sofuoğlu’ndan kurulu Erkek Kata Takımı ilk maçında Amerika’yı ikinci maçında ise 2012 Dünya Şampiyonu Japonya’yı 5-0 ile geçti. Yarı finalde Mısır karşısına çıkan ay-yıldızlı ekip rakibinden daha iyi bir görüntü sergilemesine rağmen 3-2 kaybetti. Bu müsabakada Malezyalı hakemin görev yapması Türk kafilesinin tepkisini çekti.

Milli Takım Teknik Direktörü Murat Delihasan, “Mısır, Malezya’yı bir önceki turda yendi. Dolayısıyla Malezya’nın devam etmesi için Mısır’ın finale çıkması gerekiyor. Böyle bir ortamda Malezyalı hakemin Mısır lehine bayrak kaldırması tesadüf olamaz” diye konuştu.

Kariyerlerinde ilk kez Dünya Şampiyonası deneyimi yaşayan Dilara Bozan, Gizem Şahin ve Rabia Küsmüş’ten oluşan Bayan Kata Milli Takımı da organizasyonu beşinci sırada tamamladı. İlk maçında İngiltere’yi 5-0 yenen Milli Takım ikinci maçta Japonya’ya aynı sonuçla yenildi. Japonya finale çıkınca repesaj maçına çıkan Bayan Kata Takımı, Mısır’a 3-2 kaybederek dünya beşincisi oldu.