Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından ‘Minyatürlerdeki Leyla ile Mecnun’ konulu konferans düzenlendi. Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün verdiği konferansa KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alâattin Karaca, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. 
KMÜ Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlik öncesinde Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün hayat hikâyesi ve çalışmaları anlatıldı. 

“Hikâyeler Duyguları Okuturken Minyatürler Duyguları Yaşatır”

Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Leyla ile Mecnun hikâyeleri ve bu ikilinin aşkını konu alan gazellerle ilgili bilgi verdi. Leyla ile Mecnun hakkında otuz civarında gazel olduğunu belirten Namık Açıkgöz, “Tüm bu gazeller ve hikâyeler okunduğunda Leyla ile Mecnun’un aşkını anlattığını görürüz. Okuyarak bu aşkı anlamamız mümkündür. Fakat minyatürler ise bu aşkı, bu hikâyeyi görselliğe dayalı bir şekilde sizlere yaşatır. Minyatürlerde perspektif kuralları olmaz. Amaç sadece anlatılmak istenen duyguyu yansıtabilmektir.” şeklinde konuştu. 

Leyla ile Mecnun’un hikâyesini işleyen minyatür örneklerini slaytlar eşliğinde anlatan Prof. Dr. Açıkgöz, yaşanan olayları kendine has üslubuyla aktararak salondakilere keyifli anlar yaşattı. 

Prof. Dr. Açıkgöz, minyatürlerin edebiyat ve resimleri harmanlayarak yansıtan bir sanat dalı olduğunu belirterek, “Burada sizlere göstermiş olduğum minyatürler eğer sizde iz bıraktıysa ve size faydalı olduysa ne mutlu bana. Umarım minyatüre olan ilginize katkı sağlamışımdır. Aramızda bulunan edebiyatçılara ‘Minyatürlerdeki Leyla ile Mecnun’ konusu üzerine araştırma yapmaları hususunda ilham kaynağı olabilirsem bu beni çok mutlu eder.” dedi. 

“Dersler Görsellerle Desteklenmeli”

Sunum ile birlikte farklı bir bakış açısı kazandıklarını belirten Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alâattin Karaca, Prof. Dr. Namık Açıkgöz’e teşekkür ederek, “Aslında sadece kitaptan okuduğumuzda bu hikâyeler bizi bu kadar etkilemiyordu. Fakat görsellerle birlikte desteklendiğinde bu aşk hikâyesinin ne kadar derin ve hatta günümüze ne kadar uygun olduğunu gördüğümde çok etkilendim. Derslerin de bu şekilde görsellerle desteklenerek anlatılmasının daha faydalı olacağını düşünmekteyim.” diye konuştu. 

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alâattin Karaca’nın Prof. Dr. Namık Açıkgöz’e plaket vermesinin ardından etkinlik son buldu.