Türkiye Muay Thai Federasyonu'nun 2012 faaliyet programında yer alan Büyükler ve Gençler Muay Thai İç Anadolu Bölge Şampiyonası'na Ankara, Konya, Karaman, Nevşehir, Kırıkkale, Aksaray, Kırşehir, Kayseri ve Niğde olmak üzere 9 ilden 300 e yakın sporcu katıldı.

Hafta sonu Nevşehirde, kıran kırana geçen Kapadokya Muay Thai Şampiyonasına ilimizi temsilen 7 sporcu katıldı. 

Muay Thai il temsilcisi ve antrenörü Celalettin Gözel yaptığı açıklamada; “Yapılan şampiyona musabakası bizim için çok verimli geçti, çünkü bu seneki musabakaya katılan sporcuların çoğu, geçen sene milli takımda yer alan Avrupa ve dünya şampiyonası kılasmanlarında ülkemizi temsil eden rakiplerin olması bizi daha çok kamçılayarak hedefimizi daha net görmemizde yardımcı oldu. Milli sporcuların karşısında kıran kırana mücadelemizi en güzel şekilde yaparak ,5 sporcumuz dereceye girerek 6.ayda Kırşehir’de yapılacak olan kampa davet edildiler. Musabakaya hazırlık safhasında bizlere gönülden destek veren tüm dostlara, il spor müdürlüğü personeline ve desteğinden dolayı il spor müdürü sayın Kasım Aydoğdu'ya da ayrıca teşekkür ederim.” dedi.

"Muay-Thai Nedir?" diyenlere
Muay Thai. . .
 
Muay Thai (Tayca: มวยไทย), Tayland'da ortaya çıkan ve özgün adı Muay Thai olan dövüş sporu. Tayland Boksu da denir. Başta Tayland olmak üzere Myanmar (eski adı ile Burma), Kamboçya, Laos gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı sert bir dövüş sanatıdır.
 
Tarihi. . .
 
Muay Thai eskiden Siam olarak adlandırılan bölgenin bölünmesinden sonra oluşan ve bugün ağırlıklı olarak Tayland'da sistemlenmiş dövüş sistemlerinin tümünün genel adıdır. Her ne kadar bölge sınırları değişse dahi bu ülkeye komşu olan Myanmar (eski adı Burma)'da uygulanan "Bando veya Lethwai" ve Kamboçya'da yapılan "Khmer Boksu" ile büyük benzerlikler gösterir... Muay Thai'nin orijini hakkında “Tayland, Myanmar ve Kamboçya“ arasında anlaşmazlıklar günümüzde iyice şiddetlenmiş olup, her ülke çıkışı kendine mal etmektedir. Bugün Muay Thai evrim geçirerek 3 dalda "Profesyonel, Amatör ve Tradisyonel (Geleneksel)" olarak uygulanmaya konmuştur.
Tarihi 1300'lere kadar dayanabilmektedir. Eski antik sistemlerin tümü "Muay Boran" (Antik Dövüş Sistemi) şemsiyesi altındadır. (Bu konuda birçok efsane mevcuttur.)
Muay Boran şemsiyesi altında; "Muay Lopburi (bugünkü Muay Thai'nin atası sayılır, dik duruşlar ihtiva eder), Muay Chaiyuth, Muay Korat, Muay Kochasarn, Muay Nakorn" sistemleri bulunur... Geleneksel sistemler bazen Myanmar, Tayland veya Kamboçya sınırlarında müsabaka düzenlerler, eldiven yerine sargı, bandaj kullanılır ve özellikle Burma bu konuda gelenekselliği fazla bırakmamaktadır.
Krabbi Krabbong ise, tamamen "kılıç, mızrak, vb." ihtiva eden silahlı geleneksel kendine has bir disiplin olup, ancak sanıldığı gibi Muay Thai sistemi ile bir ilgisi yoktur. Ayrıca bugün Tayland ordusunun bazı bölümlerinde kullanılan "Military Lerdrit" diye ülkeye has ayrı bir sistem mevcuttur.