Nogay Türkleri Uluslararası Futbol Şampiyonası’nın 3.sü Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlendi. 7 ülkenin katıldığı şampiyonada Rusya Federasyonu’ndan katılan Nogay-El takımı Şapten şampiyon oldu.

Norveç’in başkenti Oslo’da bu yıl 3.sü düzenlenen ve 7 ayrı ülkede yaşayan Nogay Türkleri’nin şampiyon takımlarının katıldığı, Nogay Türkleri Uluslararası Futbol Şampiyonası’nın bu yılki galibi Rusya Federasyonu’ndan şampiyonaya katılan Şapten spor kulübü oldu.

İlki 2015 yılında Moskova’da ikincisi, 2016 yılında Ankara’da düzenlenen şampiyonaya bu yıl Rusya Federasyonu, Türkiye, Almanya, Hollanda, Norveç, Romanya ve İsveç’te yaşayan Nogay Türkleri futbol takımları katıldı.

Çekişmeli maçların yapıldığı şampiyonada Şapten ile Hollanda’da yaşayan Nogay Türklerinin takımı Akin Spor final maçı oynadı. Şapten, Akin Sporu 1-0 yenerek bu yılki turnuvada şampiyonluğunu ilan eden taraf oldu.Turnuvada Hollanda’ dan katılan Akin Spor ikinci,Norveç Nogayları ise 3. oldu.

Türkiye’de 12 takımın katıldığı Nogay Türkleri Futbol Turnuvası’nda zorlu mücadelelerle şampiyon olan Nogay Han Spor, uluslararası turnuvada Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanmıştı. Ancak Norveç yetkililerinin takıma vize vermemesi nedeniyle Türkiye ekibi turnuvaya katılamadı.

Bu yıl Norveç Nogay Türkleri Derneği tarafından düzenlenen turnuvada Türkiye’yi turnuvaya katılan ülkelerin sporcularının oluşturduğu bir karma takım temsil etti. Bu jest turnuvaya damgasını vurdu. Norveç Nogay Türkleri Dernek başkanı Nizamettin Demirez “ Turnuvaya katılamayan Türkiye ekibinin yerine turnuvaya katılan diğer Nogay takımları Türkiye’nin kadrosunu oluşturarak Nogay Türklerinin birlik ve beraberliği için çok güzel bir mesaj verdiler. Biz de Norveç Nogayları olarak bu organizasyonu başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz ” dedi

Turnuvaya vize verilmediği için iştirak edemeyen Nogay Türkleri Gençlik ve Spor Derneği Başkanı Ömer Aktürk “ Dünyada birçok ülkede dağınık halde yaşayan Nogay Türklerini kaynaştırmak ve tanıştırmak için yaptığımız bu organizasyon ile bunu başarmaktayız. Üç ülke ile başladığımız şampiyonaya bu yıl 7 ülke olarak devam ettik.Gelecek yıl belki Ukrayna,Kazakistan,Bulgaristan,Danimarka ve başka ülkelerde yaşayan Nogay Türklerinin de katılımıyla çok daha büyük bir organizasyona dönüşecek. Bu konuda bize destek veren Spor Toto ve diğer kurumlara teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.