Paralimpik Yelken Milli Takımı Mersin’de kampa girdi. Kamp sonunda yapılacak seçme ile Mersin’den 7-12 Aralık’ta Melbourne’de yapılacak olan yarışmaya gidecek sporcular seçilecek.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından organize edilen kampta, 5 sporcu Melbourne’de yapılacak olan yarışmaya katılmak için çalışmalarını sürdürüyor. 10 gün süren kampın sonunda başarılı sporcular seçilerek Türkiye’yi Avustralya’da temsil etme şansı verilecek. Çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Yelken Sorumlusu Selma Öğütcan, 2006 yılında Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu altında yelken branşının çalışmaya başladığını söyledi. 2006-2007 yılları arasında hazırlık dönemi geçirdiklerini belirten Öğütcan, "İlk 2007 yılında İstanbul Yelken Kulübüne üye olarak ’engelsiz yelken’ bu şekilde başladı. Sonradan 2008 yılında Portekiz’e gidildi. Daha sonra 2011 yılında Mersin Yelken Kulübü yetkilisi aynı zamanda Yönetim Kurulunda antrenör Sedat Çelikcan, İstanbul’a gelerek bizlerden yardım istedi. Bizde her türlü destek, yardımcı olacağımıza söz verdik işe böyle başladık. Sonuçta hakikaten iyi ki başlamışız. Mersin Yelken Kulübü’nü Türkiye genelinde üst olarak kabul ettik. O arada iş adamı Ergin İmre bize 5 tane sponsorluk yaparak tekne hediye etti. Bizde bunu Mersin Yelken Kulübüne bıraktık. Mersin’de şu anda 55-60 lisanslı sporcu bulunmakta" dedi.

"HEDEFİMİZ 2016 RİO’YA 4-5 SPORCU İLE KATILABİLMEK"

2012’den bugüne kadar 3 tane kamp yapabildiklerini vurgulayan Öğütcan, "Çünkü hep bütçe eksiklikleri olduğundan daha fazla uygulanamadı. Bir kez İspanya’ya gidilebildi. Bizim hedefimiz şu anda 2016 Rio’da yapılacak olan olimpiyatlara en az 4-5 sporcu katılabilmek. Türkiye genelinde 3 tane yelken kulübünde engelsiz branşımız bulunmakta. Biz bunun artırılması peşindeyiz. Şu anda da yaptığımız olay 7-12 Aralık’ta Melbourne’de yapılacak olan yarışmaya seçme kampı çalışmaları yapılmakta. İnşallah bu seçme kampı sonucunda ödüllerini alacaklar arkadaşlar ve aynı zamanda 7-12 Aralık’da yarışmaya katılma hakkını kazanacaklardır. Hedefimiz evde oturan engelli arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin, büyüklerimizin çıkarak bu denizinde, yelkeninde nasıl bir psikolojik tedavi yerine geçtiğini farkına varıp bu işi devam ettirmeleri. Ne kadar sporcu olursa o kadar başarı elde edeceğimize inanıyorum. Yeter ki sponsor bulalım yapacaklarımız için yeter" şeklinde konuştu.

ÇELİKCAN: "BU SPOR BEDENSEL ENGELLİLERE KENDİLERİNİ HÜR HİSSETTİRİYOR"

Yelkenli teknelerin genel kaptanı ve antrenör Sedat Çelikcan ise Mersin’de bedensel engelli yelken branşına 2011 yılında başladıklarını kaydederek, "Bu branşı tüm kulüplere yayma düşüncemiz vardı. Ancak pek kimse yanaşmıyor. Biraz engelliler ile uğraşmanın sorun olduğunu düşünüyorlar. Bu doğrultuda bizde Mersin’de belirli zamanlarda Türkiye’nin her tarafından gelmek isteyen arkadaşları buraya kampa davet ediyoruz. Bu çalışmaların sonucunda bu insanlar buradan tekneye binme, tekne kullanma yeteneğiyle birlikte dönüyorlar. Oradaki yelken kulüplerine müracaatlarıyla bu branşın açılmasını söylüyorlar. Çoğu insan bundan uzak dursa da sonunda bu tip taleplerin karşısında yanaşmak zorunda kalacaklar. Diğer sporlarla bu sporu karşılaştırdığınızda çocuklarımız teknelere biniyorlar. Bende binsem engelsiz olarak aynı şekilde oturacağım, aynı şeyleri kullanacağım. Yani tamamen engelleri yokmuşcasına, sandalye yok, koltuk değneği yok o şekilde tekne kullanıyorlar. Bu tamamen kendilerini hür hissettikleri bir ortam sağlıyor. Bu arkadaşlarımız şu anda Milli Takım hazırlık kampındalar. 2016’da Brezilya’da yapılacak olan olimpiyatlara hazırlanıyoruz. Kota almak adına 7 Aralıkta Avustralya’daki bir yarışa gitmeye hazırlanıyoruz. Çocuklarımız şu anda çok hırslı ve yurt dışına gitmenin de hazını yaşamak istiyorlar. Bunu bize sağlayan başta Federasyon Başkanımız Demirhan Şerefhan’a teşekkür ederiz. Engelli arkadaşlarımızın buraya gelip, bunları yaşaması çok farklı bir şey. Bu sporun bütün illerde yayılması taraftarıyız" ifadelerini kullandı.