İSTANBUL (AA) - Bu sezon 3 kulvarda da yoluna devam eden Fenerbahçe Futbol Takımı'nda, teknik direktör Vitor Pereira'nın forvet mevkisinde yaptığı tercihler ve Hollandalı futbolcu Robin van Persie'ye verdiği süre, tartışma konusu oldu.

Spor Toto Süper Lig'de Bursaspor'la deplasmanda 0-0 berabere kalan ve şampiyonluk yarışında önemli bir kayıp yaşayan sarı-lacivertlilerde en çok tartışılan konuların başında Pereira'nın, Van Persie'yi yedek kulübesinde oturtması geldi.

Portekizli teknik adamın forvet mevkisinde tercihini genellikle Fernandao'dan yana kullanmasına rağmen, istatistikler Van Persie'yi ön plana çıkarıyor.

Van Persie, sadece 11 kez ilk 11'de

Pereira, Süper Lig'de geride kalan 22 maçta iki forvetine de yirmi birer maçta şans tanıdı.

Takımı sahaya genelde tek forvetle süren Pereira, Fernandao'ya 16, Van Persie'ye ise 11 maçta ilk 11'de görev verdi.

Van Persie, aldığı süre göz önünde bulundurulduğunda gol yollarında Fernandao'dan daha etkili oldu.

Ligde bin 16 dakika süre alan ve 9 golü bulunan Van Persie, 112 dakikada bir fileleri havalandırmayı başardı.

Fernandao ise Van Persie'den bir gol daha fazla kaydetmesine rağmen aldığı süreye bakıldığında Hollandalı yıldızın gerisinde kaldı. Fernandao bin 380 dakika görev yaparken 138 dakikada bir gol attı.

90 dakikayı tamamlayamıyor

Bursaspor maçından önceki son 5 lig maçında 4 kez fileleri havalandıran Van Persie, buna rağmen teknik direktöründen istediği süreleri alamadı.

Pereira, bu sezon ligde Van Persie'nin sadece 2 maçta 90 dakikayı tamamlamasına izin verdi. Buna karşın Fernandao, 8 maçta doksanar dakika sahada kaldı.

Ligle beraber bu sezon 41 resmi maç oynayan sarı-lacivertlilerde Fernandao 38, Van Persie ise 33 maçta görev yaptı.

Fernandao ve Van Persie'nin bu sezon lig istatistikleri şöyle:

Futbolcu Van Persie Fernandao
Maç sayısı 21 21
İlk 11 11 16
90 dakikayı tamamladıkları maçlar 2 8
Aldıkları süre (dakika) 1016 1380
Gol ortalaması (dakika başına) 112 138
Süper Lig'de toplam gol 9 10
Sorun ilk haftalarda başladı

Vitor Pereira'nın sezonun ilk haftalarında Van Persie'yi tercih etmemesi, ikili arasındaki sorunun başlangıcı oldu.

Takıma geç katılması sebebiyle sezon başı hazırlık kampını kaçıran Hollandalı futbolcunun fizik durumunu yeterli bulmayan Portekizli teknik adam, bu yüzden tercihini Fernandao'dan yana kullandı.

Kendisini üst üste maçlarda yedek kulübesinde bulan Van Persie, sonradan oyuna girdiği 5. ve 6. haftalardaki Bursaspor maçı ve Beşiktaş derbisinde gol atmayı başardı.

Buna karşın yedek kulübesinden kurtulamayan Van Persie'nin mutsuzluğu da yüzüne yansıdı. Tecrübeli futbolcunun, ilk 11'de yer almadığı 7. haftadaki Akhisar Belediyespor maçında Fernandao'nun attığı iki gole sevinmemesi dikkati çekmişti.

Sezonun ikinci yarısına da kulübede başladı

Robin van Persie, fizik kondisyonunu yükseltmesine rağmen Süper Lig'de ikinci yarının başlamasıyla kendisini yeniden yedek kulübesinde buldu.

Pereira, ikinci devredeki 5 maçta Robin van Persie'yi sadece 1 kez ilk 11'de sahaya sürdü. Bu sürede sonradan oyuna girdiği maçlarda da iki gol atmayı başaran Hollandalı yıldız, ilk 11'de sahaya çıktığı ve fileleri havalandırdığı Kasımpaşa mücadelesindeki performansına rağmen Bursaspor karşısında kulübede oturmaktan kurtulamadı.

Hollandalı futbolcu, UEFA Avrupa Ligi'nde geride kalan hafta Lokomotiv Moskova ile yaptıkları ve ilk 11'de sahaya çıktığı maçta 77. dakikada oyundan alınmıştı.

Taraftar, Van Persie'yi istiyor

Tribünlerde bulunan taraftarların çoğunluğu, Kadıköy'de oynanan son iki maçta Van Persie'nin oyundan alınmasına tepki gösterdi.

Kasımpaşa ve Lokomotiv Moskova karşılaşmalarında Van Persie değişiklik için kenara gelirken, tribünlerden uğultular yükseldi.

Fenerbahçe'nin etkili bir futbolla 2-0 önde olmasına rağmen taraftarlar, Pereira'nın değişiklik kararını ıslıklarla protesto ederken Van Persie lehine tezahüratlarda bulundu.

"Bir oyuncu beni ikna etmek istiyorsa, iyi oynamalıdır"

Vitor Pereira, Bursaspor maçından sonra Robin van Persie'yle ilgili yaptığı açıklamalarla da dikkati çekti.

Sıkça gelen Van Persie soruları üzerine bir süre maçlardan sonra soru kabul etmeyen Pereira, bu kararından 21. haftadaki Kasımpaşa maçından sonra vazgeçti. Portekizli çalıştırıcı, 22. haftadaki Bursaspor maçının ardından da Hollandalı yıldızla ilgili sorularla karşılaştı.

Pereira, Hollandalı futbolcunun yedek kalmasıyla ilgili soruya, "Van Persie, sezon başından beri birçok antrenmana çıkacak durumda değildi. İstediğimiz seviyeye ulaşamadı. Bir oyuncu beni ikna etmek istiyorsa, iyi oynamalıdır. Eğer bir oyuncuyu kadroya almamışsam, oynamıyorsa yeterli düzeyde değildir. Van Persie oyundan çıkarken yerine giren arkadaşına saygı duymalı. Oyuna giren futbolcu da Fenerbahçe'nin parçası" şeklinde cevap vermişti.

Gomez'den Van Persie'ye fark

Fenerbahçe'nin Hollandalı yıldızı Robin van Persie, oyunda kalma süreleri bakımından Beşiktaşlı Mario Gomez'in de çok gerisinde kaldı.

Teknik direktör Vitor Pereira'nın, hazır olmadığı gerekçesiyle eleştirdiği Van Persie, geride kalan yıl 15 Temmuz'da sarı-lacivertli ekiple çalışmalara başlamıştı.

Van Persie'den 15 gün sonra yeni takımının kampına katılan ve hazırlıklara başlayan Gomez ise bir önceki sezon ligde daha az sayıda maç oynadığı Hollandalı futbolcuya nazaran, daha kısa sürede hazır hale geldi. Gomez, Süper Lig'in ilk 2 haftasında yedek bekledikten sonra ilk 11'in değişmez ismi oldu.

İki yıldızın istatistikleri

Mario Gomez, şu ana kadar görev yaptığı 20 karşılaşmanın 18'ine ilk 11'de başlayıp, 9'unda doksanar dakika sahada kaldı ve bu alanda sadece 2 kez 90 dakikayı tamamlayan Van Persie'ye büyük fark attı.

Ayrıca, ligdeki 21 maçta 1016 dakika sahada kalan Hollandalı futbolcuya oranla Alman oyuncu, bir müsabaka eksik oynamasına rağmen 1570 dakika görev yaptı, 554 dakika fazla sahada kaldı. Gomez, Hollandalı'dan yaklaşık 6 maç daha fazla süre almış oldu.

Van Persie, ligde 112 dakikada bir gol atarken 15 golle krallık yarışında ilk sırada bulunan Gomez 105 dakikada bir fileleri havalandırmayı başardı.

Bu arada Van Persie ile Vitor Pereira arasında oyuncu değişikliği sırasında yaşananların bir benzeri, Beşiktaş'ın son lig maçında Mario Gomez ile teknik direktör Şenol Güneş arasında cereyan etmişti. Ligde üst üste 5 maç 90 dakika mücadele ettikten sonra Mersin İdmanyurdu'yla oynanan erteleme maçının ikinci yarısında oyundan alınan Alman futbolcu, Güneş'in bu kararına tepki göstermişti.