Spor Toto Süper Lig’in 6. haftasında bugün oynanacak olan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde yaklaşık 40 bin taraftar şimdiden biletlerini almış durumda. Ancak bilet fiyatları el yakıyor.

Tarihte her zaman Galatasaray-Fenerbahçe derbileri ’neredeyse’ kapalı gişe oynandı. Biletler satışa çıktıktan hemen sonra tükenen derbi biletleri bu kez çok yüksek fiyatlı olduğu için hala tükenmedi. Türk futboluna gönülverenler gün geçtikçe takımlarını hem tribünlerden hem de ekranları başından desteklemekten uzaklaşıyor. Tribünlerde takımını izlemek isteyenler pahalı maç bileti, kötü zemin ve kalitesiz transfer nedeniyle evinde oturuyor. Böyle bir döngüde Türk futbolu da büyük yara alıyor. Bedava bilet ve bedava kombine nedeniyle tribünleri dolu ancak kulüp kasalarını boş bırakan zihniyet, seyirci sayısının azalmasını Passolig’e bağlıyor.

PASSOLİG’TEN DEĞİL, FİYATTAN

Ancak sayılar bambaşka bir veriye dikkat çekiyor. Öyle ki Galatasaray’da Passolig kart alan 95 bin taraftar mevcutken, derbi için satışa çıkan 16 bin biletin halihazırda 10 bin satması Passolig’e bağlanıyor. Ama taraftar Passolig’den değil, bilet fiyatlarından dert yanıyor. Geçen yıl Şükrü Saracoğlu’nda oynanan derbi maçın bilet fiyatlarıyla karşılaştırıldığında iki kat fark görünen maç öncesi taraftar bilet fiyatlarının yüksekliğinden yakınırken, dört kişilik bir ailenin en yüksek kategoriden aldığı bilet meblağının 3600 TL olması, başka bir deyişle 4 kişinin asgari ücreti olması kamuoyunu isyan ettirdi.

Galatasaray’a gönülveren yaklaşık 100 bin kişi Passolig’ini alırken, bilet alan kişi sayısının 9 bin ile sınırlı kalması yüksek bilet fiyatlarını sorgulatmaya başladı.

İTALYA, ALMANYA VE FRANSA’DAN PAHALIYIZ

Ortalama bilet fiyatlarına baktığımızda İngiliz ve İspanyol kulüplerinin diğer ülkelere oranla açık ara önde olduğunu görüyoruz. Zira bir İngiliz ya da İspanyol takımının kendi sahasında oynadığı bir maçta sattığı ortalama bilet fiyatı yaklaşık 140 TL iken geriye kalan hiçbir Avrupa ülkesinin bu alandaki ortalamada 115 TL’yi geçememesi, aradaki farkı açıkça ortaya koyuyor. Avrupa’nın en üst düzey beş liginde ise bu alandaki genel ortalamanın 110 TL olduğunu belirtelim. Bu alanda maç başına en pahalı bileti 150 TL ile İspanyol kulüpleri satarken, onları 148 TL ile Premier Lig kulüpleri takip ediyor. Bu kategorideki en verimli ülke ise Almanya. Maç başına kişi başına ortalama 90 TL’ye bilet satan Bundesliga ekipleri, bunun yanında 45 bin ortalamasıyla Avrupa’nın en dolu stadyum oranına sahip ligini oluşturuyor. İtalya’da bu rakam 60 TL iken, Fransız ekiplerinin maç biletleri ise yaklaşık 55 TL’den alıcı buluyor. Maç başına seyirci ortalaması sayısında 11.013 ile 10. sırada bulunan Türkiye ise bilet fiyatı konusunda pahalılık bakımından 3. sırada yer alıyor. Çarpıcı bir şekilde Almanya, İtalya ve Fransa’yı geride bırakmış durumda olan ve kişi başı ortalama 115 TL’den alıcı bulan bilet fiyatlarına bakıldığında Spor Toto Süper Lig maç biletlerinin diğer liglere oranla el yaktığı gözlerden kaçmıyor.

Bugün oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe derbisindeki bilet fiyatları şöyle:

Kategori Bilet fiyatı

1. Kategori 900 TL

2. Kategori 700 TL

3. Kategori 500 TL

4. Kategori 400 TL

5. Kategori 200 TL

6. Kategori 120 TL