Düzce Üniversitesi Gölyaka Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü tarafından Spor ve Medya konulu panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak Galatasaray eski Yöneticisi Turgay Kıran, Türkiye’nin en büyük spikerlerinden Sabri Ugan, Fanatik Gazetesi Yazarı Hakan Can katıldı.

"BİZİM GÜCÜMÜZ TARAFTARA YETMİYOR"

Galatasaraylı eski yönetici Turgay Kıran, özellikle futbolda taraftar baskısının çok büyük olduğunu belirterek, “Şiddeti hakikatten önlemenin yolu insanları stada sokmamaktan geçmiyor. Statlardaki kamera sistemlerine rağmen kimsenin ceza aldığını görmedik. Güvenlik güçlerinin yanında kendimizin de bazı tedbirler alması lazım. Bizim gücümüz taraftarımıza yetmiyor bunu açıkça söylememiz lazım. Çünkü taraftar baskısı zaman zaman o kadar güçleniyor ki yönetici olarak statlara bile zor girip zor çıkıyoruz. Zaman zaman evimize kadar, statlarda yaşadığımız protestolarla karşı karşıya kalıyoruz. Sonuçta hepimiz sevdiğimiz renklere bağlıyız. Ne yazık ki biz bunları yönetemedik. Burada da biz yöneticilerin kabahatlı olduğuna inanıyorum. Çünkü taraftara karşı dik durabiliriz. Dövülürüz ki, ben dayak yedim. Daha da ileri giderler arabamızı yakarlar. Daha da ileri gidebilirler vurabilirler ama bir yerde son olabilir. Yöneticiler olarak biz çekildikçe bu sahayı açık bırakıyoruz. Dolayısıyla umarım ki sporda Türkiye’de bu yasa yeniden revize edilir. İnsanlarımız biraz daha işe ciddiyetle bakarlar çünkü sonuçta o stada o salona çocuk çocuğumuz eşimizle gidiyoruz. Onların da o ortamda olması için hepimizin gayret göstermesi lazım” dedi.

"İKİ TARAFTARIN SEYİRCİSİ DE OLMALI"

Kıran, statlarda iki tarafın seyircisinin de olması gerektiğini belirterek, “Polisiye tedbirler almak amaç değil. Stada kimseyi almayarak, stadın boş olmasını sağlayarak ’herkes televizyondan seyretsin’ olmuyor. İyi bir müsabakayı, güzel bir gösteriyi insanlar beraber yaşıyorlar. Biz bunu niye bir düğün havasında keyifli bir havada yaşayamıyoruz bunu da anlamıyorum. Ama taraftarı almamak sorun değil. İki taraftarın seyircisinin olması güzel. Tek taraftarlı bir seyirciyle heyecan verdiğine inanmıyorum. Yöneticilerimizin daha dik durması lazım” diye konuştu.

"PASSOLİG’İN İSTİKBALİ YOK"

Passolig’in istikbalinin olmadığını söyleyen Turgay Kıran, “Passolig bu sene var ama seneye istikbali yok. Passolig de bir yatırım yapmış ama dikkat edin sahalarımızda inanılmaz şekilde bir düşüş var. Diyelim ki bu düşüşün bir kısmı Passolig’den bir kısmı kötü futboldan. Ama sonuçta ciddi bir şekilde Possalig’e karşı direniş var. Türk futbolu sıkıntılı, Fatih Terim sıkıntılı futbol olarak kimse mutlu değil. Politikanın dışına çıkıp sporu yönetmemiz lazım. Nasıl turizmde tesislerin sahibi Turizm Bakanlığı değilse artık sporda da Spor Bakanlığı sahiplenmeyi karşı taraftarlara bırakıp bir proje çizecek” şeklinde konuştu.

"ÜNAL AYSAL KOLAY YOLU SEÇTİ"

Turgay Kıran, sarı-kırmızılı camiada Ünal Aysal’a çok ümit bağlandığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Büyük paraları olduğu söylendi. Çok büyük para vereceği söylendi. Galatasaraylı büyüğümüz abimizdi ama bugüne kadar Galatasaray’a 5 kuruş vermedi. Tam tersi Galatasaray’ın bu zaman içerisinde 1,2 milyar dolar geliri ve gideri oldu ama hiçbir borcumuzu da ödeyemedi. Ödeyemeyince bu sefer bizler Galatasaray sevdalıları biraz olay çıkartmaya çalıştık bir an evvel ’ya git veya şu durumu düzelt’ diye. O da kolay yolu, gitmeyi seçti. Galatasaray tüzük gereği 1 ay içinde seçimle karşı karşıya geldi. O seçimde ben de arkadaşlarımızla çalışıyordum. Alp Yalman’ı arayıp ’biz hazırlanıyorduk sen çıktın’ dedik. ’Ben bu işe tabiri caizse taşın altına elimi değil, her şeyimi koyuyorum’ dedi. Biz o kadar büyümemiştik, elimizi koyabilecektik taşın altına dolayısıyla saygı ile karşıladık. Bu seçimde de görüldüğü gibi Alp Yalman lise dışından bir başkan adayımızdı. Duygun Yarsuvat kazanmış oldu. Liseliler eline almış olduklarını aldılar. Bundan sonra Mayıs ayında artık liseli-lisesiz fark etmeden seçim bekliyor Galatasaray’ı” açıklamasında bulundu.

"TEKNİK DİREKTÖR BAŞARISIZ"

Galatasaray’ın kötü gidişi ile ilgili olarak ise Turgay Kıran, “Baştaki adam nasılsa takım öyle gider. Başta sıkıntı varsa takıma da sirayet edecektir. Sevgili Fatih Terim geldiği zaman takımın başına iki sene üst üste şampiyonluk yaşadı. Üçüncü döneminde ise son derece yanlış bir zamanlama ve yanlış bir taktikle gönderilince takımda da moral kalmadı. Gelen teknik direktör başarısız. Dolayısıyla ’at sahibine göre kişner’ derler, çok doğru. Cesare Prandelli’nin yapacağı bu. Bundan başka bir şey yapma şansı yok. Yapsa İtalya Milli Takımı’nı bir yere çıkarırdı. Çocuklarda görüyorsunuz ki ruh kalmamış. Selçuklar, Buraklar artık laf olsun diye oynuyorlar" dedi.

Turgay Kıran’ın konuşmasının ardından diğer katılımcılar birer konuşma yaptı.