ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'de geçmişte sadece engellilerin değil milletin önüne de engeller çıkarıldığını, duvarlar kurulduğunu belirterek, "Siyasette de bu böyle oldu. Kadınların önüne sosyal ve siyasal hayatta engeller çıkarıldı. Tüm bunları yıka yıka geldik. Bugün millet olarak engelleri geride bırakmış, yasakları geride bırakmış bir Türkiye inşa ediyoruz" dedi.

Akdoğan, Amatör Sporcular ve Spor Adamları Derneğince Ankara Palas'da düzenlenen "Türk Sporunun Altın Kalpleri, Engelleri Sporla Aşıyor" ödül töreninde yaptığı konuşmada, engelli sporcuların başarılarıyla her zaman gurur duyduklarını söyledi.

Engelli sporcuların, herkes için örnek teşkil ettiğini ifade eden Akdoğan, "Çoğu insan yaşamı devam ettirmeyi, yaşamın gayesi sanıyor. Oysa yaşamın başka bir gayesi var. Birtakım şeyleri başarabilmek, bir misyon sahibi olmak, güzel şeyler yapabilmek. İşte sizler hayatın bir gayesi olduğunu ortaya koydunuz. Hem engelli halinizle hayatı katılarak hem de büyük işler başararak bir çok kişiye örnek oluşturuyorsunuz" diye konuştu.

- "Bin 500 maddelik engelliler hukuku oluşturduk"

 Geçmişte engellilerin eve mahkum bir hayat sürdüğünü, bunun sadece engellilerden değil toplumsal alandan da kaynaklandığını ifade eden Akdoğan, engellilerin önündeki bütün bu duvarları yıktıklarını anımsattı.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Engelli kardeşlerimiz sosyal hayata katıldı, siyasi hayata atıldı, spor alanında çok büyük başarılara imza attı. Bu dönüşümü birlikte gerçekleştirdik. İnandık ve başardık. 2005 yılında Engelliler Kanunu çıkardık. Bin 500 maddelik engelliler hukuku oluşturduk. 2010 yılında bir referandum yaptık ve engelli kardeşlerimize pozitif ayrımcılık getirdik. Sizler bizim için bir değersiniz, bir kıymetsiniz. Size pozitif ayrımcılık yapacağız diye Anayasanın 10. maddesini değiştirdik. İnsanlar engelli istihdam etmek, çalıştırmak istemezdi. Bunu kanuni bir zorunluluk haline getirdik ve bu pozitif ayrımcılık kendisini her alanda gösterdi. Şu an 40 bini aşmış durumda engelli istihdamı. Yani devlet memuru sınavlarına girişte, diğer alanlarda, sektörlerde engelli çalıştırma zorunluluğu sayesinde engelli kardeşlerimiz bu gün iş hayatında da var." 

Geçmişte evde bakımın kanayan bir yara olduğunu belirten Akdoğan, "Engelli çocuğu olan vatandaşımız kara kara düşünürdü, 'bu çocuğu nasıl bakacağım, nasıl yetiştireceğim?' Evde bakım hizmetiyle 460 bin vatandaşımız, bundan istifade ediyor. Kurumsal bakım, rehabilitasyon, bu konuda da çok önemli düzenlemeler yapıldı. En önemlisi ücretsiz seyahat getirdik. Bu noktada bir takım sıkıntıların hala var olduğunu biliyorum. Şu anda üretilen bütün araçlar, otobüsler, minibüsler, engelli kardeşlerimize uygun üretiliyor. Ama geçmişten kalan araçların buna uygun olmadığını biliyoruz, bunla ilgili düzenlemeler yapıyoruz. Geçmiş araçlara dönük uygulama zorunluluğu getirdik" diye konuştu.

-"Yasakları geride bırakmış Türkiye inşa ediyoruz"

Engelli sporcu sayısında ciddi bir artış olduğunu vurgulayan Akdoğan, şunları kaydetti:

"İşitme engelli 10 bin lisanslı sporcumuz var. Bedensel engelli 5 bin, görme engelli 4 bin, özel sporcular federasyonu lisanslı sporcu sayısı 10 bin 885 oldu. Bu çok önemli. Sizin kendi alanlarınızda, branşlarınızda dünyada, Avrupa'da, Türkiye'de rekorlar kırmanız, başarılar elde etmeniz, madalyalar kazanmanız sadece o alanla ilgili bir başarı değil. Bütün dünyaya ve Türkiye'ye güzel bir mesaj veriyorsunuz, 'biz hayata tutunduk ve engelleri aştık. Bir misyonun peşinde koşuyoruz, bir başarının peşinde koşuyoruz ve bunu gerçekleştirebiliyoruz.' Bu herkes için bir örnektir. Türkiye'de sadece engelli kardeşlerimizin önüne engeller çıkarılmadı, milletimizin önüne hep engeller çıkarıldı, duvarlar kuruldu. Siyasette de bu böyle oldu. Kadınların önüne sosyal ve siyasal hayatta engeller çıkarıldı. Tüm bunları yıka yıka geldik. Bugün millet olarak engelleri geride bırakmış, yasakları geride bırakmış bir Türkiye inşa ediyoruz."

Törende daha sonra özel sporcu, bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli kategorilerinde başarılı sporcuların yanı sıra Kadın Golbol Milli Takımına, Türkiye Futbol Federasyonuna, bazı kulüplere, yerel yöneticilere, sivil toplum örgütlerine ve medya kuruluşlarına ödül verildi.