İSTANBUL (AA) - Spor Toto Süper Lig'de Antalyaspor ile Beşiktaş arasında oynanan maçta açılışı yapılan Antalya Arena'nın bozuk zemini, Türkiye'de yakın zamanda yapılan yeni statlarda yaşanan zemin sıkıntısını akıllara getirdi.

Toplam 33 bin kapasiteli Antalya Arena'da ilk resmi maç Antalyaspor ile Beşiktaş arasında pazartesi günü yapıldı. Beşiktaş'ın 5-1 üstünlüğüyle sona eren maçta zeminin bozuk olması ve çimlerin kalkması futbolcuları zor durumda bıraktı.

Beşiktaş'ın takım kaptanı Tolga Zengin, maçtan sonra yaptığı açıklamada zeminin bozukluğuna dikkati çekerek, "Zemin daha oturmamış, geçen sene de Mersin'de bunu yaşamıştık. Kimsenin burada oynatılmaması lazım, zemin alttan kayıyor. Toprakta oynayalım razıyım. Zemin tam oturmadan stat açmasınlar. Bir oyuncu sakatlansa stadın önemi kalmaz" ifadelerini kullanmıştı.

 

- Türk Telekom Arena'da sıkıntı yaşandı

 

Galatasaray'ın maçlarına ev sahipliği yapan Türk Telekom Arena'da UEFA Şampiyonlar Ligi maçında sıkıntı yaşandı.

Sarı-kırmızılıların Ajax ile oynadığı hazırlık maçıyla Ocak 2011'de kapılarını açan Türk Telekom Arena'nın zemininin altyapısı özellikle kış aylarında yaşadığı sıkıntılarla ön plana çıktı.

Galatasaray, 2012-2013 sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçında Romanya'nın CFR Cluj takımını konuk ederken yoğun yağış nedeniyle saha zemininin göle dönmesi sarı-kırmızılı ekibe büyük sıkıntı yaşatmıştı. Bu maçı 1-1 berabere tamamlayan Galatasaray, ardından saha zemini ve drenaj sistemini değiştirmek zorunda kaldı.

 

- Mersin Stadı ilk Süper Lig maçında iki sakat verdi

 

Mersin'de 2013 yılında düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda açılışı yapılan Mersin Stadı da ilk Süper Lig maçında zeminindeki sıkıntılarla çok konuşuldu.

Bu stattaki ilk Süper Lig maçını da Beşiktaş yapmış ve Mersin İdmanyurdu'nu 1-0 mağlup etmişti. Geçen sezonun ilk haftasında oynanan maçta oynanan futboldan çok çimlerin durumu ön plana çıkmıştı. Bu karşılaşmada Beşiktaş'tan Veli Kavlak, Mersin İdmanyurdu'nda ise Oktay Delibalta saha zemininden kaynaklanan sakatlıklar yaşamış ve oyuna devam edememişti.

Kayseri'de 2009 yılında açılan Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Stadı'nda da ilk oynanan Süper Lig maçında zeminin durumu eleştiri toplamıştı. Kayserispor ile Fenerbahçe arasında 8 Mart 2009'da oynanan maçla açılışı yapılan stadın zeminindeki sıkıntılar ilk dönem giderilemedi. Fenerbahçe'nin o zamanki teknik direktörü İspanyol Luis Aragones de sahanın zeminini incelemiş ve burada futbol oynamanın çok zor olduğunu belirtmişti.

 

- Torku Arena beğeni topladı

 

Geçen yıl açılan Konya Büyükşehir Belediyesi Torku Arena, yeni yapılan diğer statların aksine zeminiyle de beğeni topladı.

Torku Konyaspor'un karşılaşmalarının yanı sıra A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2016 Elemeleri'nde son maçlarına da ev sahipliği yapan stat, hem modernliği hem de çim zemininin iyi durumda olması sebebiyle dikkati çekti. Stadı yapımda olan Beşiktaş da geçen sezon bazı maçlarını zeminin iyi olması sebebiyle Torku Arena'da oynamıştı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Torku Arena Stadı Müdürü Ahmet Eser, Konya'nın yeni stadının diğer statlara göre zemininin çok iyi olmasını AA muhabirine değerlendirdi.

Stadı açmak için zeminin tam oturmasını beklediklerini belirten ve acele etmediklerini aktaran Eser, şunları kaydetti:

"Çim de canlıdır, her canlı gibi bakım ve onarıma ihtiyacı var. Biz bunu en iyi şekilde aksatmadan yerine getiriyoruz.  Biz stadımızda serme çim kullandık. Serme çim kullanılan statlarda çimin en az 14-15 santimetre kök salması gerekir. Biz de yaklaşık 70-80 gün çimin kök salmasını bekledik. Eğer diğer stadyumlar da serme çim kullanılıp, bu süreyi beklemedilerse zeminleri hemen bozulmuş olabilir. Öyle tahmin ediyoruz. Ayrıca iklim şartlarının da faktörü var. Eğer çimi serdikten sonra çok sıcaklar olduysa onun da etkisi olabilir diye düşünüyoruz."

 

- Türker: "Bu sahaların sorumluları cezalandırılmalı"

 

Habertürk Gazetesi Spor Yazarı Atilla Türker, bozuk saha zeminlerinde maç oynanmasına tepki gösterdi.

Türker, AA'ya yaptığı açıklamada, çim bakımının önemine vurgu yaparak, "Çim bakımı bebek bakımı gibidir. Çok büyük hassasiyet ister. Beceriksiz insanların bu göreve getirirseniz bir çuval inciri berbat edersiniz. Harika statlar yapılıyor, harika organizasyonlar var ama çim ve zemin bakımı ihmal ediliyor. Bunun faturası görevli kişilere kesilmeli ve bu sahaların sorumluları cezalandırılmalıdır. Çünkü zemin ile çimin kötü olması doğrudan futbolcu performansını ve sakatlığını etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun da zeminlerin iyi olmadan maç yapılmasına izin vermemesi gerektiğinin altını çizen Türker, zincirleme hatalar sonucu çim sahaların kötü duruma geldiğini kaydetti.