İSTANBUL (AA) - FIFA, yolsuzluk iddiaları üzerine açılan dava ve soruşturmalar, yaşanan gözaltılar, verilen uzun süreli men cezaları nedeniyle kaybolan güven ortamında, 26 Şubat Cuma günü yeni başkanını seçmeye hazırlanıyor.

İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak FIFA Olağanüstü Kongresi'nde UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin, Asya Futbol Konfederasyonu Başkanı Şeyh Salman bin İbrahim el-Halife, eski FIFA Genel Sekreter Yardımcısı Jerome Champagne ve Güney Afrikalı ünlü iş adamı Tokyo Sexwale başkanlık için yarışacak.

Yolsuzluk iddiaları üzerine ABD'de başlayan dava kapsamında FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alınması, açılan soruşturmaların sonucunda eski FIFA Başkanı Sepp Blatter ve eski UEFA Başkanı Michel Platini'nin sekizer yıl futboldan men edilmesi, futbolun tepesinde tam bir kaos ortamı oluşturdu.

Yaşanan süreçte bazı önemli sponsorlarını kaybeden FIFA, futbolseverlerin güvenini de büyük oranda yitirdi.

Futbolseverler FIFA'ya güvenmiyor

Futbol araştırmaları organizasyonu "Transparency International"ın 28 ülkeden 25 bin taraftarın katılımıyla gerçekleştirdiği anket, futbolseverlerin büyük kısmının FIFA'ya güvenmediğini ortaya koydu.

Ankete katılan taraftarların yüzde 69'u FIFA'ya güvenmediği yönünde görüş bildirdi. Yüzde 19'u organizasyona güven duyduğunu belirten taraftarların yüzde 12'si ise çekimser kaldı.

FIFA'ya güvenmeyen ülkeler arasında Şili yüzde 88, Arjantin, İrlanda Cumhuriyeti ve Güney Kore yüzde 80, İspanya yüzde 76, İsveç yüzde 75, Büyük Britanya yüzde 76, ABD yüzde 66, Fransa yüzde 63, İtalya yüzde 60 ile ilk 10 sırada yer aldı.

Tayland yüzde 55, Japonya yüzde 53, Rusya yüzde 46, Güney Afrika yüzde 31, Katar yüzde 30 ile taraftarların FIFA'ya güvendiği ülkeler içinde başı çekti.

Rusya, Tayland, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Fransa'daki futbolseverlerin büyük çoğunluğu, FIFA'nın itibarını yeniden kazanabileceğine inandığını belirtti.

Taraftarların yüzde 69'luk bölümü, başkanlık seçiminde futbolseverlerin de oy kullanması gerektiği konusunda fikir bildirdi.

"Infantino ve Şeyh Salman bir adım önde"

Sporda yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin davalara bakan, "ChangeFIFA" isimli organizasyonun direktörlüğünü yürüten ABD'li avukat David Larkin ile Euronews kanalının spor editörlerinden Fransız Vincent Menard, AA muhabirine yaptığı açıklamada başkanlık seçiminde Infantino ve Şeyh Salman'ın ön plana çıktığı görüşünde birleşti.

Tahmininin seçimi Şeyh Salman'ın kazanacağı yönünde olduğunu belirten Larkin, "Futbol dünyasının büyük bölümünün ve sponsorların FIFA'ya güveni yok. Yeni yüzlerin gelmesiyle FIFA'da başlatılacak reform süreci, güven problemini ortadan kaldırabilir. FIFA şu anda büyük sorunlarla boğuşuyor ve tam anlamıyla çamura batmış durumda. Infantino hakkında Platini başkanlığında UEFA'da çalıştığı dönemde, özellikle de Türkiye'deki şike davası süreciyle ilgili cevaplanmamış sorular var" ifadelerini kullandı.

Menard ise Avrupalı ve Güney Amerikalı delegelerin desteğini alan İtalyan asıllı İsviçreli Infantino'nun şansının fazla olduğunu ifade ederek, "Yeni FIFA başkanının en önemli hedefi, FIFA Etik Kurulu Soruşturma Komisyonu'nun 2018 ve 2022 Dünya Kupası ev sahipliğine ilişkin rüşvet iddiaları üzerine hazırlanan raporu kamuoyuna açıklamak olmalı. Yeni başkan için bu rapor, yol haritası niteliği taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Prens Ali, seçimin ertelenmesini istedi

Adaylardan Prens Ali, seçimin ertelenmesi için Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvurdu.

Oy kullanılan kabinlerin şeffaf olması yönünde öncelikle FIFA'ya yapılan başvuru reddedildi. FIFA, kendisine yapılan bu başvuruyu seçimin düzenleneceği 26 Şubat’a kadar karara bağlayamayacağı için geri çevirdi. FIFA bunun yerine, delegelerin oy kullanılan kabinlere cep telefonlarını dışarıda bırakarak girmelerini kararlaştırdı.

Bu kararın reddedilmesi üzerine Prens Ali, seçimlerin ertelenmesi talebini CAS'a taşıdı. CAS da seçime günler kala bu konudaki kararını en geç yarın sabaha kadar açıklayacağını duyurdu.

Muhabir: Mutlu Demirtaştan, Rahmi Gündüz, Yunus Kaymaz