Misvak, dinimizde önemli bir yere sahiptir. Zira Efendimiz (s.a.v.)misvak kullanmanın Allah’ın (c.c.)rızasını kazanmaya vesile olduğunu bildiriyor. İslam literatüründe misvak olarak bilinen ağacımız, ilim dilinde’’ Salvadora pers ika’’, halk arasında ‘’Erek ağacı’’ ve Avrupa dilinde ‘’Şecer-i Muhammed’’ olarak bilinmektedir. Farklı dillerde farklı isimler alması misvakın önemini ortaya koymaktadır.

         MİSVAKIN İÇERİĞİ VE ETKİLERİ

TROPİKAL FLORÜR: Diş minesini nemlendirir.

SELÜLOZ VE UÇUCU YAĞLAR: Lekeleri çıkaran abrasif madde olarak işlev görür. Dişleri beyazlatır.

KOKULU REÇİNE: Minenin üzerinde bir katman oluşturarak, çürüklere karşı korur ve nefesi güzel kokutur.

C VİTAMİNİ: Dokuların iyileşmesin ive onarımına yardımcı olur.

SODYUM KLORÜR (NACL) ve POTASYUM KLOR(KCL): Ödemi dışa çeker.(Enfeksiyonların atılmasını sağlar, osmoz etkisi). Diş eti iltihaplarını geçirir. Mikrop öldürücü(antiseptik) etkiye sahiptir.

YÜKSEK KLORÜR KONSANTRASYONU: Taş oluşumunu inhibe eder ve diş lekelerinin giderilmesine yardımcı olur.

TANEN ASİDİ: Diş eti iltihabını ve plağı azaltır. Anti Tümör etkisi gösterir. Diş yüzeyine mantarların yapışmasını azaltır.

HARDAL YAĞ: Karakteristik bir aromaya sahip ve karminatif(gaz giderici) etkisi vardır. Hafif acı tat antiseptik(mikrop öldürücü) olan tükürük akışını uyarır.

         MİSVAK DİŞ MACUNUNA GÖRE DAHA FAYDALIDIR.

STRESİ AZALTIR: 1999 yılında İtalya’da yapılan bir çalışmada misvak ekstresinin, stres kaynaklı ülserlerin oluşumuna karşı koruyucu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ülserlerin olmaması stresi de engellemektedir.

YARARLI BAKTERİLERİ ÖLDÜRMEZ: Diğer tüm diş macunları, ağızdaki faydalı ve zararlı bitin bakterileri öldürürken misvak, sadece zararlı bakterileri öldürür. Yararlı bakteriler, koruyup, öldürmezken oluşumunu da arttırmaktadır.

YÜZDE 100 DOĞALDIR: Katkısızdır ve doğadan elde edilmektedir.

Daha UCUZDUR: Bir karış boyundaki misvakın kullanımı 6 haftadır. Fiyatı diş macunu ve fırçasına göre daha ucuzdur.

        MİSVAK KULLANMANIN FAYDALARI

1)      Ölüm anında şahadet kelimesini söylemeye yardımcı olur.

2)      Diş etlerini kuvvetlendirir.

3)      Balgamı giderir.

4)      Safrayı keser.

5)      Ağız ağrısını giderir.

6)      Ağız kokusunu giderir.

7)      Allah Teâlâ (c.c.) ondan razı olur. Misvak ağzı temizlemeye, Cenabı-ı Hakk’ın rızasına kavuşmaya vesiledir.(Hadis-i Şerif- Beyheki)

8)      Baş damarlarını kuvvetlendirir. Baş ağrısını giderir.

9)      Şeytan damlanır.

10)   Gözleri nurlandırır.

11)   Kullananın hayrı ve hasenatı çok olur

12)   Sünnet ile amel edilmiş olunur. Abdest alırken misvak kullanmak sünneti müekkededir(kuvvetli sünnettir.)

13)   Ağzı (pak) temiz olur. Misvakla ağzı temizlemek ölümden başka her derde devadır(Firdevsi Hz. Aişe)

14)   Fasih’ul lisan olur.(güzel konuşur)

 

        MİSVAKLA İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

 

Misvaklı olarak kılınan iki rekât namaz sevabı, misvaksız olarak kılınan yetmiş rekât namazın sevabından daha çok olur(Beyheki)

 

Rasulullah (s.a.v.) ‘’Ümmetime meşakkat vereceğinden endişe duymasaydım misvak kullanmalarını farz kılardım’’ buyurmuşlar kendileri de hiçbir zaman kullanmayı terk etmemişlerdir.

 

Cebrail (a.s.) bana her gelişinde misvak kullanmamı emrederdi. Öyle ki dişlerimin zedeleneceğinden endişe ederdim. (İbn-i Mace)

 

Cuma günü olunca misvak kullanmak, en temiz ve güzel elbiselerinin giyinmek güzel koku sürünmek her müslümanın vazifelerindendir.(İbn-i Şeybe-Ebu Sid el Hudri)

 

Rasulullah Efendimiz (s.a.v.) her zaman yanında ayna, tarak ve misvak taşırdı. Öyle ki Eshab-ı Kiram, savaşlarda bile misvaklarını ihmal etmezlerdi.

 

Yaşanılan bir olaydan aktarıldığına göre Hz. Ömer zamanında Şam civarında bi Kal’a muhasara edildi. Öğleye kadar Kal’a feth edilemedi. Hz. Ömer gadaba(öfkelenme) geldi. İslam askerlerini huzuruna çağırdı.’’Kal’a feth edilemedi. Kâfirlerin İslam askerleri karşısında bu kadar dayanamazdı. Aranızdan birisi bir kusur işlemiş olmasın.’’buyurdu. Askerler hayret edip, tövbe ve istiğfar etmeye başladılar. O sırada bir asker ağlayarak Hz. Ömer’in huzuruna geldi. ‘’Ey müminlerin emiri! Bu gece teheccüde kalktığımda ortalık karanlık olduğu için misvakımı aradım fakat bulamadım. Bu sebeple misvaksız namaz kıldım. Sizin aradığınız kusuru ben işledim.’’dedi. Hz.Ömer ona ‘’Tövbe ve istiğfar etmeye devam et’’ buyurud. O da tövbe ve istiğfara devam etti. Bir saat sonra Kal’a feth olundu.(Evliyalar Ansiklopedisi)

            ORUÇLU İKEN MİSVAK KULLANILIR MI?

            “Ben Resulullah (s.a.v.) oruçlu iken misvak kullandığını sayamayacağım kadar çok gördüm.” 
(Buhari, Savm: 27; Ebu Dâvud, Savm: 26; Tirmizî, Savm: 29)

 

       MİSVAK NASIL HAZIRLANIR

       İlk olarak misvakın uç kısmını yaklaşık iki santim ölçüye kadar soyulur. Dış kabuğunu lifleri görününceye kadar kesici bir aletle yontabilirsiniz. Liflerin yumuşaması için misvakı suda-mümkünse gül suyuna- bir müddet bekletilir.

Not: Gül suyu tonik görevi gördüğü için suda daha etkili, parazitleri öldürücü ve temizleyicidir.

Yumuşayan ucu azı dişlerinizle ezin. Misvak fırça halini alana kadar liflerin ayrışmasını sağlayın. Misvak kullanıldıkça tadı ve etkisi azalacaktır. Eskiyip koptukça bu kısmı tamamen kesip işlem baştan tekrarlanır.

 

         MİSVAK NASIL KILLANILIR

Sağ elin küçük ve başparmağı altta, diğer üç parmak üstte olacak şekilde tutun. Dişlerinizin bitiminden diş etlerinin başlangıcından itibaren, üstünden üç altından üç kere olmak üzere bastırmadan yukarı aşağı fırçalayamaya başlanır. Misvak ile fırçalanan kısımlardan asitik bir tat oluşur ilk ağızdaki yaşlılık yutulabilir fakat sonrası yutulmamalıdır. Dilinizin üzerini de fırçalayın. Ağız kokusunun büyük kısmı dildeki gıda atıklarından kaynaklanır. Kullandıktan sonra misvakı yıkayıp ucu aşağı gelecek şekilde dikine konulmalıdır. Uç kısmı yukarda kalırsa kuruyabilir. Misvak çok yaş çok kuru ve bir karıştan fazla olmamalıdır. Çok yaş olmaması için kullandıktan sonra koyduğunuz kaba çok su koymayınız birkaç damla yeterli olacaktır.
Misvakın tutuş şekli: