Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, ‘’İlimizde bulunan elma bahçelerinde genel olarak tam çiçeklenme dönemine rastlayan 24-27 Nisan 2017 tarihleri arasında gece saatlerinde hava sıcaklıkları 0 oC’nin altına düşerek; 24 Nisan 2017 tarihinde en düşük -4,4 oC, 26 Nisan 2017 tarihinde en düşük -4,6 oC, 27 Nisan 2017 tarihinde en düşük -2,5 oC, olarak gerçekleşmiş olup, elma bahçelerinde don zararı meydana gelmiştir. İlimizde meyve bahçelerinde tomurcuk patlaması, pembe tomurcuk ve tam çiçeklenme dönemi genellikle Nisan ayı içerisinde olmaktadır. Meyve tutumu ise Nisan sonu ve Mayıs ayı başında gerçekleşmektedir. Bu nedenle ilkbahar geç donları özellikle meyve tutumundan önce büyük bir risk oluşturmaktadır. Hava sıcaklıklarının artması ve aynı zamanda lodos rüzgârının kuvvetli esmesi elma ağaçlarında tomurcukların hızlı bir şekilde açmasına neden olmuştur.

Meteoroloji Müdürlüğünün yaptığı tahminler doğrultusunda İl Müdürlüğümüz mesaj sistemi ile elma üreticilerimiz, oluşacak muhtemel don olayına karşı tedbirli olmaları konusunda 23.04.2017 ve 24.04.2017 tarihlerinde bilgilendirilmiştir. İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca elma bahçelerinde 24-27.04.2017 tarihleri arasında meydana gelen don olayından sonra ön tespit çalışmalarına başlanmış olup, yapılan ön tespitler sonucunda tam çiçeklenme dönemindeki elma bahçelerinde % 50-100 oranları arasında don zararının olduğu tespit edilmiştir. Elma bahçelerinde don olayının gerçekleştiği günlerde yağmurlama ve mini sipring sulama, don pervanesi çalıştırma, sisleme vb. kültürel önlemler uygulayan çiftçilerimizin elma bahçelerinde don zararının, uygulama yapmayan çiftçilerimize göre kısmen düşük oranda gerçekleştiği görülmüştür. Ön tespitler sonucunda tanzim edilen afet bilgi raporu en kısa zamanda Bakanlığımıza bildirilecektir. Tespit çalışmaları halen devam etmekte olup tespit çalışmalarının sonucunda elma bahçelerinde oluşan don zararı ile ilgili hazırlanacak olan kapsamlı rapor Bakanlığımızın ilgili birimlerine gönderilecektir.

İlimizde elma bahçelerinde meydana gelen don zararı 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında değerlendirilen riskler arasında yer aldığı için, elma bahçelerini TARSİM kanalıyla sigorta yaptıran çiftçilerimizin en kısa zamanda bahçelerinde meydana gelen don zararını poliçe yaptırdıkları sigorta acentesine ihbarda bulunmaları gerekmektedir.’’ denildi.