Hububatta dane kaybını önlemek için Yollarbaşı Köyü’ndeki buğday tarlasında yapılan denetlemede konuşan Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Haşim Keskin, 2015 yılının hububat açısından oldukça verimli bir yıl olduğunu söyledi. Karaman’ın ilkbahar döneminde yüksek yağış aldığını kaydeden Keskin, “Üreticimiz önceki yıllarda 2 veya 3 kez sulama yaparak bu buğdayı elde edebilecekken, bu yıl bir sulamayla elde ettiğini öğrenmiş olduk. Şuanda da hasat dönemi başladı. 2 hafta 3 hafta önce arpada başlayan hasat şu anda buğdayda devam ediyor. Ekiplerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Karaman İl Müdürlüğü olarak sürekli arazide kontrolleri yapılıyor. Yüzde 2 üstündeki dane kayıplarımız idari işlem gerektiriyor. Şuana kadar, üreticilerimizin kullandıkları kendi makinaları ve diğer kiralık makinalarda da henüz böyle bir olumsuzluğa rastlanmadık. Bu da şöyle yorumlanabilir: Hasat konusundaki bilincimiz uzun yıllardır makine hasadı gerçekleştiriyor olmamız hasebiyle gelişmiş durumda” dedi.

Hububat rekoltesinin önceki yıllara göre daha fazla olacağını ifade eden Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu hububat rekoltesinin Türkiye genelinde 22 ila 23 milyon ton civarında olacağını açıkladı. Arpa ve buğdayda kaybedilen danenin binde 5 olduğunu dile getiren Muğlu, “Kayıplarımızın az olması hem ürünümüzün bol olmasına hem de milli ekonomimize katkı sağlayacak. . Gerçekten ürünlerimiz çok verimli ve çok güzel. Tarım İl Müdürlüğümüzün ve bizlerin de yapmış olduğu bu tür denetimlerin bundan sonra da Tarım İl Müdürlüğümüzle devam etmesini de istiyorum. Burada beraber çalışıyoruz biz. Çiftçilerimizden özellikle hasletten anız yakmamalarını istiyoruz. Bunu yaktığımız zaman topraktaki hasarın ne kadar büyük olduğunu, organik maddelerin tamamını kaybediyoruz” şeklinde konuştu.

Hububatta dane kaybını önlemek için yapılan denetlemelerin iyi bir uygulama olduğunu ifade eden biçerdöver sahibi, “Hasat sonrasında dane kaybının en aza indirilmesi verim artışında önemli bir faktördür. Biçerimizin kışlık bakımlarını yapıyoruz. Bakım yapılan biçerlerde dane kaybı az olur. Kaliteli güzel bir şekilde biçim yapılır. Bakım yapılmayan biçerlerde dane kaybı olur. Hasat zarar görür” diye belirtti

Necati ERMİŞ