2015 yılı ilkbahar aylarında havaların yağışlı gitmesi ve ekim alanlarında yapılan incelemeler neticesinde 24 Haziran 2015 tarihinde ilimizin fasulye  hastalıklarına karşı koruyucu ilaçlamalara başlanması gerektiğini  belirten Mustafa Kansız , birçok üreticinin Ziraat Odamızdan bilgi alarak koruyucu ilaçlamalarını yaptığını ancak bütün çiftçilerimizin muhtemel hastalıklara karşı ürünlerini korumaları gerektiğini söyledi.

Bu yıl yağışlara bağlı olarak daha fazla ortaya çıkması beklenen Fasulye Adi Yaprak Yanıklığı ( Xanthomonas axonopodis pv. Phaseoli) ,Fasülye Antraknozu (Colletotrichum lindemuthianum) ve Fasulye Hale Yanıklığı (Pseudomonas savastanoi pv. Phaseolicol) hastalıkları ile mücadelede erken davranılmasının ve koruyucu ilaçlamanın önemli olduğunu vurgulayan Kansız," Koruyucu ilaçlamanın yapılmaması halinde hastalık giren tarlalarda çözüm üretmenin çok zor olmaktadır.Hastalık zamanla baklalara ve fasulye tanelerine kadar ulaşabilmekte bu da önemli verim ve kalite kayıplarına yol açmaktadır. Nitekim çiftçilerimizin Ziraat Odamıza getirdikleri fasulye bitkisi örneklerinde de bu hastalıkların yeni yeni tarlalarda gözükmeye başladığı anlaşılmıştır. Erken fide döneminde bitkileri tamamen öldürebilen ,daha sonra tüm tarladaki fasulye bitkilerine bulaşabilen bu hastalıklarla zamanında mücadele etmek önemlidir." dedi.

Bütün bitkisel hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda Karaman Ziraat Odasının çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğini belirten Mustafa Kansız , İlimiz çiftçilerinin de özellikle uyarılarımızı dikkate almalarını , hastalıklarla mücadelede önceden tedbir almanın hastalık çıktıktan sonra yapılacak mücadeleden hem daha ucuz hem de çok daha etkili olacağını söyledi.