Hububat üreticilerinin hastalık riskine dikkat etmeleri konusunda uyaran Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, şunları söyledi;

“Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca arazide yapılan takip ve kontrol çalışmaları neticesinde; 2017 yılı üretim sezonunda İlimizde kış mevsiminin yoğun kar yağışlı ve soğuk geçmesi, yağışlı iklim koşullarının içinde bulunduğumuz Nisan ayında da devam etmesine bağlı olarak; hububat üretiminde görülen kahverengi pas, kara pas, sarı pas, septoria ve kök-kök boğazı çürüklüğü gibi mantari kökenli hastalıkların gelişimi için gerekli şartların optimum seviyelere geldiği gözlemlenmiştir. Buna bağlı olarak İlimizde hububat üretimi yapılan alanlarda bazı bölgelerde yaygın yada lokal olarak yukarıda belirtilen hastalıklardan bir veya birkaçının epidemi gösterme riski mevcut olup, mücadele yapılmadığı takdirde önemli verim ve kalite kayıplarına yol açacağı kaçınılmazdır.

Ayrıca yağışların yanı sıra bazı bölgelerde hububat ekim alanlarında çimlenme döneminde gerçekleşen düşük sıcaklıklara bağlı olarak soğuk zararı meydana gelmiştir. Çimlenme oranında düşme, gelişme geriliği ve kardeşlenmenin yetersizliği gibi olumsuzluklar gözlemlenmiştir.

Bütün bu sebeplerden dolayı üreticilerimizin üretim alanlarını titizlikle takip etmeleri, sulama gübreleme ve mantari hastalıklara karşı uygun zamanda uygun bitki koruma ürünü kullanarak koruma amaçlı kimyasal mücadele çalışmalarını gecikmeden yapmaları gerekmektedir. Aksi takdirde büyük oranda verim, kalite, emek ve işgücü kayıpları yaşanacaktır. Mağduriyetlerin meydana gelmemesi adına konu önem arz etmektedir. Daha geniş ve ayrıntılı bilgi için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat edilmesi ilan olunur.”