Bir mücadele yöntemi olarak biyolojik ve biyoteknik mücadele; zararlı organizmaların direk olarak öldürülmesi yerine bazı tekniklerle zararlıların normal seyrindeki biyolojik ve fizyolojik davranışlarının engellenerek kontrol altına alınmasıdır. Bu mücadele yöntemi ile elde edilmiş gıda ürünlerinde kalıntı bulunmaz. Özellikle elma alanlarında elma içkurdu ve bağ alanlarında salkım güvesine karşı kitlesel tuzaklama yöntemi kullanılmaktadır. 
Karaman'da 5 çiftçimizin 120 dekar elma bahçesinde uyguladığı bahçelerden birinde firma yetkilileri ile Karaman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Abdullah Kaya, İl Müdür Yardımcısı Baran Yavuz Yürekli, Şube Müdürleri, teknik elamanlar ve çok sayıda üreticilerin katıldığı bahçe günü düzenlendi. İl Müdür Vekili Abdullah Kaya; söz konusu elma bahçesinde uygulanan İsomete-C isimli biyoteknik mücadele ilacının Elma İçkurdu mücadelesinde şaşırtma tekniği uygulanarak kullanılan bir feromon olduğunu(cinsel çekici koku) belirtti. Biyoteknik mücadele uyguladığımız elma bahçelerinde astığımız Isomate-C lerin yaydığı yoğun koku neticesinde erkek kelebekler dişi kelebeği bulamamakta ve üreme olmadığından iç kurdu zararlı sayısı düşmektedir. Bu yöntemin meyvelerde pestisit kalıntısına neden olmadığına, çevreye ve insana zarar vermediğini ifade etti.
Karaman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Abdullah Kaya, bitkisel üretimde hastalık ve zararlılardan kaynaklanan kaybın azaltılması için bitki sağlığı konusunda gerekli tedbirlerin alınmasının hayati bir değer taşıdığını, ancak bu tedbirlerin doğal dengenin bozulmadan oluşturulması gerektiğini ifade etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının biyolojik ve biyoteknik mücadele ürünlerinin kullanımını destekleme kapsamına aldığına dikkat çeken Kaya, Bakanlıkça dekar başına 35 TL destekleme ödemesi verildiğini belirtti. Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) ve İyi Tarım Uygulamaları kapsamında zararlı organizmalarla mücadelede bu yöntemlerin kullanılmasının, bitki koruma faaliyetlerinde başarıyı artıracağı gibi, bitkisel ürünlerde pestisit kalıntı sorununun çözümüne ve doğal dengenin korunmasına da katkı sağlayacağının önemine değinerek İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticilere de dekar başına 50 TL destekleme ödemesi olduğuna dikkat çekti. Kılbasan köyümüzde uygulanan biyoteknik mücadelenin ilimizde yaygınlaştırılmasını temenni etti.