Karaman Ziraat Odası Başkanı Muğlu; "İlimiz adeta 4 mevsimin bir arada yaşandığı iklim özelliğine sahip. Bu da tarım ürünlerinin çeşitliliğine yansıyor. Zeytin üretimine teşvik talebinde bulunduğumuzda 'Karaman ile zeytinin ne ilgisi var?' diyenler, 50 bin dekar alanda 6 bin ton zeytin üretildiğini görünce şaşırıyor"

İç Anadolu'da karasal iklimin hakim olduğu Karaman'ın, mikroklima özelliği taşıyan Ermenek ve Nunu vadilerinde zeytin üretilen alan, fidan dağıtımı ve teşvikler sayesinde iki yılda 20 bin dekar alandan 50 bin dekara çıktı.

Türkiye'nin elma üretiminde ilk 3 il arasında yer alan Karaman'ın güneyinde ise Akdeniz Bölgesi'ne has ürünlerin üretimi dikkati çekiyor.

Göksu nehrinin içinden geçtiği Nunu ve Ermenek Çayı'nın hayat verdiği Ermenek vadilerinde oluşan mikroklima özelliği, başta zeytin olmak üzere nar, incir, Antep fıstığı ve narenciye ürünlerinin yetişmesine imkân sağlıyor.

Son yıllarda zeytin ve zeytinyağına talebin artması, Karaman'ın zeytin üretiminde teşvik alan iller arasına girmesinden sonra, bölgede zeytincilik önemli gelişme kaydetti. 2013 yılında 20 bin dekar alanda zeytin üretiminin gerçekleştirildiği ilde bu rakam, 50 bin dekara çıktı.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, yaptığı açıklamada, önemli tarımsal üretim merkezleri arasında yer alan ilde üreticilerin alternatif ürünlere yönelmeye başladığını söyledi.

Tahılın yanı sıra elma üretiminde iddialı olduklarını anlatan Muğlu, "Elmada ağaç sayısı olarak ilk sırada olan ilimiz, elma üretiminde de her zaman ilk üç il arasında yer almaktadır" dedi.

Üretim 10 bin tonun üzerine çıkacak

Karaman'ın güneyinde Göksu ve Ermenek Çayı'nın geçtiği vadilerde Akdeniz'e özgü ürünlerin yetiştiğini belirten Muğlu, şunları kaydetti:

"Bu bölgede zeytin, nar, üzüm, incir, Antep fıstığı ve yenidünya yetişiyor. Sınırlı miktarda limon, portakal ve mandalina görmek mümkün. Önceleri küçük alanlarda zeytin üretimi vardı. Şu anda il genelinde 50 bin dekar alanda yıllık 6 bin ton zeytin üretiyoruz. Yeni fidanların ürün vermeye başlamasıyla bu rakam 10 bin tonun üzerine çıkacak. Yeni fidanlar dikilmeye devam ediyor. Yapımı devam eden ve proje halinde olan sulama göletleri var. Bunlar hizmete girdiğinde daha geniş alanlarda zeytin üretilebilecek. İlimiz adeta 4 mevsimin bir arada yaşandığı iklim özelliğine sahip. Bu da tarım ürünlerinin çeşitliliğine yansıyor. Zeytin üretimine teşvik talebinde bulunduğumuzda 'Karaman ile zeytinin ne ilgisi var?' diyenler, 50 bin dekar alanda 6 bin ton zeytin üretildiğini görünce şaşırıyor."

Muğlu, üretilen zeytinin kaliteli olduğuna işaret ederek, "Zeytinin yağ oranı yüksek. Ege illerinden tüccarlar zeytin almak için ilimize geliyor. Bu sene birçok bölgede yaşanan don, zeytin üretimini etkilediği için talep daha fazla" diye konuştu.

Valilik fidan dağıtıyor

Zeytin üretiminin yaygınlaşmasının bölgedeki çiftçi için umut olduğunu anlatan Muğlu, şöyle devam etti:

"Karaman, zeytin üretiminde teşvik alamıyordu. Girişimlerimiz sonucu üreticinin teşvik alması sağlandı. Karaman Valiliği, üretimi teşvik amacıyla her yıl binlerce zeytin fidanı dağıtıyor. Projelere destek veriliyor. Ziraat Odası olarak bazı köylere zeytin eleme makinesi verdik. Şimdi zeytin çizme ve kırma makinesi dağıtacağız. Zeytinyağı tesisleri kurulmaya başlandı. Üretici ürününü sadece zeytin olarak değil, yağını da çıkartarak satıyor. Ürün para ettikçe üretim de yaygınlaşıyor. Elmada iddialı olan ilimizin zeytin üretimiyle de ön plana çıkmasını istiyoruz."