Bir otelde düzenlenen seminer programına; Vali Murat Koca, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Mustafa Akış, Vali Yardımcısı Kenan Eskin, Orman ve Su işleri 8. Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman,  Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddusi Ertuğrul, Doç. Dr. Osman Tugay, Orman ve Su işleri 8. Bölge Müdürlüğü Karaman Şube Müdürü Nazmi Kaplan, uzmanlar ve köy muhtarları katıldı. 

Orman ve Su işleri 8. Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman’ın açılış konuşmasının ardından Karaman Şube Müdürü Nazmi Kaplan, biyokaçakçılıkla mücadele projesi kapsamında ilimizde ve ülkemizdeki biyolojik çeşitliğinin etkin olarak korunması ve sürdürülebilirliğinin artırılmasına yönelik hazırlanan projenin, amacını ve hedeflerini içeren bir sunum gerçekleştirdi. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve biyokaçakçılığın anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından, Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddusi Ertuğrul, biyoçeşitlilik konusundaki sunumunu yaptı.

Konuşmasında Türkiye ve dünyadaki biyoçeşitlilik konusunda örnekler veren Prof. Dr. Ertuğrul, yapılan araştırmalar ve incelemeler sonrasında Karaman’ın biyoçeşitlilik konusunda çok zengin bir kültüre ve potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. 

Seminerde biyokaçakçılık ile ilgili yasal düzenlemelerin olduğu vurgusu yapılarak, yabancılar tarafından veya onlar adına doğadan izinsiz olarak yapılan toplamaya yönelik her türlü faaliyet yasak olduğu dile getirildi. Bunun yanında biyolojik çeşitlilik, dolayısıyla genetik kaynaklar uluslararası sözleşmelerle koruma altına alındığı gibi, ülkemizde de çeşitli aynı şekilde koruma altına alındığı ifade edildi. 

Biyokaçakçılık mevzuat çerçevesinde, söz konusu biyokaçakçılık vakalarına karışan yerli ve yabancı şahıslara, adli ve idari para cezası uygulandığı belirtildi.

 Konuyla ilgili olarak ilimizde biyokaçakçılık olaylarının yaşanmaması ve engellenmesi amacıyla “Biyokaçakçılık İhbar Hattının” olduğu belirtilerek, böyle bir durumla karşılaşıldığı takdirde “Jandarma 156 İmdat” veya Orman Su işleri Müdürlüğü Yetkililerine bildirilmesi gerektiği ifade edildi. 

‘Canlılarımızı korumak, özellikle yabancılar tarafından izinsiz olarak doğadan toplanmasını engellemek hepimizin vatandaşlık görevidir’ şeklinde kamuoyunun daha çok bilinçlenmesi gerektiği vurgulandı. 

Seminer, daha sonra Doç. Dr. Osman Tugay’ın, biyokaçakçılık konusunda katılımcılara yaptığı sunumun ardından, uzmanlar tarafından ‘biyoçeşitlilik mevzuatı ve yaban domuzunun tarım alanlarına zararları ve mücadele teknikleri’ konularının ele alınmasıyla devam etti.