Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 2016 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce bitki sağlığı eğitim çalışmaları tarla okulları şeklinde uygulanmaya devam ediyor.
Karaman’da 2016 yılı “Tarla Okulları Projesi” çalışmaları kapsamında, tarla, sera, bağ ve bahçe gibi üretim yerlerinde Entegre Mücadele prensipleri doğrultusunda yapılan bitki sağlığı eğitimlerine, Karaman merkezde 34, merkez köylerden Çukurbağ’da 22,  Bayır köyünde 37 üretici ve Başyayla İlçesi Büyükkarapınar köyünde ise 74 üretici katıldı.  İl genelinde toplam 167 üreticiye tarla okulları şeklinde eğitim verildi. Söz konusu eğitimler, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde görevli teknik elemanlarca bağ ve kirazda görülen hastalık ve zararlılar, yetiştiricilik, budama, bitki besleme gibi konularda köy odalarında teorik ve arazide uygulamalı olarak verildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yaygınlaştırılmaya çalışılan tarla okulları ile ülkemizde bitki sağlığı uygulamalarında çiftçi eğitimlerine yeni bir vizyon ve ivme kazandırmak, bu uygulamalarda çiftçilerin katılım ve motivasyonlarının sağlanması amaçlanmakta. Çiftçi Tarla Okulu Projesinde, çiftçilerin gerçek ihtiyaçları tespit edilerek bu doğrultuda eğitimler verildi. Tarla okulları ile üreticilerde zirai mücadele, pestisit kullanımı ve ekonomik zarar eşiği gibi kavramlarda farkındalık oluşturulması, ürünlere göre ana hastalık ve zararlıların tanınması, ürün ve zararlı organizmaların biyolojik dönemlerine göre izlenmesi, kimyasal mücadeleden önce alınması gereken tedbirler, kimyasal mücadele esnasında dikkat edilecek hususlar, üretim sırasında kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması ve bu bilincinin üreticilere aktarılması hedeflenmekte.