Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, suya getirilecek olan kota ile birlikte Karaman’da tarımın yüzde 50 oranında azalacağını söyledi.

Kota uygulamasının çiftçi için büyük sıkıntı olacağını belirten Muğlu, “Tarımsal üretim ve buna bağlı olarak çiftçinin geliri azalacak. Kimse fazla su verip de parasını çöpe atmak istemez. Fasulye, pancar, mısır aynı suyu ister" dedi. Muğlu, "Bu uygulama ile buğday eken bir çiftçi ektiği alanın ancak yüzde 40’ını, ayçiçeği ve fasulye eken yüzde 35’ini, şeker pancarı ve mısır eken yüzde 30’unu, yonca eken bir çiftçi de ancak yüzde 20’sini ekebilecek, geriye kalan alanını ise nadasa bırakmak zorunda kalacaktır. Çünkü verilecek olan dekara 200 ton su ancak bu kadar alanı sulayabilecektir. Bugüne kadar geniş arazilere sahip olan Karaman'da, hububat, şeker pancarı, ayçiçeği, yemeklik dane baklagiller, mısır ve meyvecilikte önemli bir potansiyele sahip olmaları sebebiyle bu tür uygulamanın yürürlüğe girmesi ile birlikte bölge çiftçisine, tarımına ve ekonomisine telafisi mümkün olmayan büyük yaralar açacaktır. Çiftçi zaten su tüketimi konusunda son yıllarda modern sulamaya geçti. Damla sulama ve yağmurlama sulama sistemleri tüm köylerde kullanılıyor. Çiftçilerimiz tasarruf konusunda daha çok bilinçlendi. Sürekli pancarın çok su tükettiğini ifade ediyorlar. Biz bu konuda elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz, alternatifi olmayan çiftçimiz zaruretten dolayı pancar ve bakliyat ekmek durumundadır. Çiftçiler olarak biz üretime açız. Verimli topraklarımızda her türlü tarım ürününü üretmeye hazırız. Ancak susuz tarım olmuyor, bu sıkıntıyı çözmek amacı ile ürün bazlı destek verilmelidir" dedi.

'Uygulanmak istenen kota çiftçinin sonu olur' diyen Muğlu, "Karaman'da uygulanacak su kotasının mantığı yok. Çünkü yağış çok az oluyor, zaten su sıkıntısı var. Kota uygulaması ile tarımda söz sahibi olamayız. Bunun için her zaman yanımızda olan, desteğini esirgemeyen su kotası konusunu çözmek için çaba sarf eden Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar'a, Milletvekillerimiz Lütfi Elvan ve Mevlüt Akgün’e verdikleri sonsuz destekten dolayı çiftçimiz ve odamız adına teşekkür ederim. Çiftçilerimizin zor durumda olduğunu hepimiz biliyoruz. Mazot, gübre fiyatları çiftçinin belini bükmüş vaziyette. Kotalar ise çiftçimizin birlikte hareket etmesi gereken en büyük sorun. Bölge olarak oda başkanlarımız ile birlikte gerekli çalışmaları yürüteceğiz. Sonuç olarak, sulanan alanlarda 200 ton gibi kota uygulanması halinde bölge ve Karaman tarımına çok büyük zararlar verecektir” şeklinde konuştu.