Karaman Ziraat Odasi Başkanı Recep Muğlu; ''Yaklaşık 2 ay sürecek Şeker Pancarı sökümü Karaman merkez, ilçe, belde ve köylerde başladı, ''dedi.

Karaman'da 2014 yilı için ekim yapılan alanın 86.275 dekar olduğunu, verilen kota miktarının ise 460 bin ton olduğunu söyledi . Muğlu Şeker pancarı sökümünde çiftçilerimiz, teknolojiyi kullandıklarını belirtti.

Muğlu Karaman'da çiftçilerimizin genellik le Hububat, Bakliyat, Mısır ve Şeker pancarı ektiğini Pancar üretimi çok zahmetli ve masraflı bir iş, sürekli ilgilenmek gerektiğini söyledi. Pancar üreten çiftçilerimize Ziraat Odası olarak hizmet amaçlı Özel idare is birliğiyle Pancar kantarlarının başına oturup istirahat edebilecekleri çaylarını içebilecekleri yerler yaptırdıklarını çiftçilerimizin bundan çok mutlu olduklarını belirtti. Muğlu;'' doğal afetler nedeniyle çiftçilerimiz bu yıl zor bir dönem geçiriyor. Elma başta olmak üzere meyvelerde, buğday ve arpada önemli oranda rekolte düşüşü yaşandı. Çiftçimiz, üreticimiz bin bir emekle ürününü üretiyor. Maliyetler ortada, buna rağmen ürettiği ürünü ederinden satamayınca ümitsizliğe düşüyor, sıkıntıya giriyor. Ekonomik olarak zor durumda olan çiftçinin, stok yapacak gücü olmadığını görüyoruz. Tarım sektöründe üretilenden çiftçinin değil, başkalarının para kazandığı, çiftçi tüm zararına rağmen üretime devam edebiliyorsa alından öpülmeyi hak ediyordur. Yapılacak yüksek gıda zammını gerekçelendirme telaşı içinde faturayı çiftçiye kesmeye çalışıldığını görüyoruz. Özellikle hasadı yapılan Kuru Fasulye’ de çiftçimiz spekülatif oyunlardan mahsulünü hakkettiği fiyattan satamıyor 15 gündür 2.50 İla 3.30 TL fiyat farklılığı çiftçilerimize büyük kayba uğratmaktadır. Çiftçinin stok yapacak gücü de yok. Çiftçi mazot, gübre, zirai ilaç gibi girdi maliyetlerinin yüksekliğine, ÖTV, KDV gibi vergilerin dayanılmaz yüküne karşı hala üretmede direniyorsa çiftçiler suçlanmayı değil, alnından öpülmeyi hak eder. Asıl suçlular, ürünlerimizi en düşük fiyattan alıp stoklayarak katlama fiyatlarla satan gıda spekülatörleridir,''dedi.