Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Karaman’da pancar üretimi yapan çiftçilerin şeker fabrikalarıyla yaşanan polar problemi için Ereğli Şeker Fabrikası Fabrika Müdürü Süleyman Büker’i ziyaret etti. Başkan Muğlu, Müdür Büker ile yaptığı görüşmede bazı pancar üreticilerinin pancarından çıkan polar oranın yüksek olmasına rağmen, polar oranı düşük olan üreticilerin poları ile kantarda karıştırılarak şeker fabrikalarına satıldığını dile getirdi. Bu durumun polar oranı yüksek olan üreticinin hakkına girilmesine sebebiyet verdiğini açıklayan Muğlu, pancar üretim sahası geniş olan üreticilerin polarının kantarda diğer üreticilerinin poları ile karıştırılmadan satın alınmasını talep etti. Böylece pancar üretim sahası büyük olan üreticinin kendi polar oranından alımının sağlanmış olacağını belirten Muğlu, “Bazı çiftçiler yeri olmadığı için sürekli aynı tarlaya ekiyor. Ama tabi değişik yer gibi gösteriyor. Aynı yere ekilen tarlalardaki pancarlarda da polar eksikliği meydana geliyor.  Pancarı hasat etmeden 15-20 gün öncesinden gübre atılmaması gerekiyor. Bu vakitten sonra atılan gübre pancardaki polar oranının düşmesine neden oluyor” dedi.
ÇİFTÇİ ÇİFTÇİNİN HAKKINI YİYOR
“Çiftçi kendi adına çok tonaj alacam diye, münavebe sistemine uyan çiftçimizin hakkını yiyor” diyen Muğlu, “Üreticimizin biri köyünde münavebe sistemine uyuyor ve poları 19 çıkıyor. Başka bir üreticimiz ise münavebe sistemine uymuyor fakat uymuş gibi gösteriyor ve böylece aynı yere bir sezondan fazla pancar ektiği için poları 11’e kadar düşüyor” sözlerine yer verdi.
TOHUM TERCİHİNİZİ BAKANLIĞA GÖRE YAPIN
Çiftçilere seslenen Muğlu, son hatırlatmaları yaparak sözlerine sonlandırdı: “Çiftçimizden şunu talep ediyoruz. Çiftçimiz tohum tercihini fabrikanın ve bakanlığın uygun gördüğü tohumdan yana yapsın. Munaveme sistemine uysun. Hasat döneminden 15-20 gün öncesine kadar gübreleme yapsınlar. Fakat hasada 15-20 gün kaldığı dönemden sonra gübreleme yapmasınlar. Çünkü, bu süreçte yapılan gübreleme poları düşürüyor” şeklinde konuştu.
Necati ERMİŞ