Konuyla ilgili Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ''Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan "Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi" kapsamında son günlerde Türkiye'de görülen ve hızlı yayılım özelliği gösteren farklı bir A tipi Şap virüsü nedeniyle 2016 yılı ilkbahar şap aşılama kampanyası İlimizde başlatılmıştır. 
"Halk arasında dabak olarak da bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt ve et veriminde yüzde 10-35 arasında verim kayıplarına neden olmaktadır. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilmektedir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylıktan itibaren hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereği zorunlu olup aksi halde cezalı duruma düşeceklerdir.
Karaman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Haşim Keskin, son günlerde görülen ve hızlı yayılım özelliği gösteren farklı bir A tipi şap virüsü nedeniyle 2016 yılı ilkbahar şap aşılama kampanyasının başlatıldığını belirterek, Ankara Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yeni virüse karşı aşı üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca yeni A tipi virüs nedeniyle ülke genelinde 2016 yılı ilkbahar şap aşılama programının başlatılmasına karar verildiğini ifade eden İl Müdürü Keskin, il genelinde 2016 yılı ilkbahar şap aşılama programı kapsamında tüm büyükbaş hayvanların aşılanacağını ifade etti.
Şap hastalığının, hayvancılık sektörü için zararlarının büyük olduğunu söyleyen Keskin: “Bu hastalığa sığır, manda, koyun keçi ile birlikte yabani çift tırnaklı hayvanlarda duyarlıdır. Şap hastalığına bağlı ekonomik kayıplar oldukça yüksektir. Hastalığın direk ekonomik kayıpları arasında özellikle genç hayvan ölümleri, süt ve et veriminde düşme, üreme performansında düşme, ticarete getirilen kısıtlamalar sayılabilir. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80’lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemlidir. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.”
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmalarının zorunlu olduğunu belirten  İl Müdürü Keskin: “Aksi hareket edenler hakkında 2016 yılı için 7 bin 731 TL idari para cezası verilmesi hükmü mevcuttur. İlimiz Akdeniz ile iç Anadolu bölgeleri arasında geçit bölgesinde olmasından dolayı hayvan hareketleri yoğun olmakta ve bu nedenle de hastalık riski devam etmektedir. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemektedir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan yetiştiricilerimizin şap aşılama programına göstereceği ilgi mücadelemizi kolaylaştıracaktır. Bu bağlamda İl Müdürlüğümüz Veteriner Hekimleri, Tekniker ve Teknisyenlerince özveri ve karalılıkla sürdürülen aşılama programı sayesinde ekonomik kayıplar asgari düzeye indirilmiş olacaktır."dedi.'' denildi.