Toprak Mahsulleri Ofisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Konya ve Karaman illerinde son yıllarda mısır üretimi ciddi miktarda artmıştır. Üretim artışına ve TMO’nun yüksek alım fiyatına bağlı olarak Kuruluşumuza bu alım döneminde üreticiler tarafından yoğun mısır arzı olmaktadır.
Bu bölgede toplam 6 işyerinde alım gerçekleştirilmektedir. Alımlar günlük 2.500 ton kapasite ile 24 saat çalışma esasına göre devam etmektedir.
Hasat edilen ürünlerin büyük bir bölümü %14 rutubetin üzerinde olduğu için Kuruluşumuz tesislerinde kurutularak alıma tabi tutulmaktadır. Rutubetli ürünlerin kurutma işlemleri alım hızını düşürmektedir. Sabah 08.00’den akşam 20.00’ye kadar ürün alımı yapılmakta, akşam 20.00’den sabah 08.00’e kadar da kurutma işlemi yapılmak suretiyle çalışma yürütülmektedir.Bir taraftan da boş depo kapasitesi oluşturmak maksadıyla satın alınan ürünlerin uygun depolara sevkiyatı gerçekleştirilmektedir.
Rutubet oranı %14 ve altında olan mısırlar kurutma işlemine ihtiyaç göstermediğinden Konya,Ayrancı, Arıkören işyerlerinde beklemeksizin satın alınmaktadır.
TMO’nun kurulduğu 1938 yılından beri Konya ve Karaman bölgesinde TMO’ya bu denli yüksek miktarda bir mısır arzı olmamıştır. O tarihten günümüze kadar en yüksek mısır arzı 2013 yılında 25 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bugün itibariyle alımlar 50 bin tona ulaşmış olup bütün hızıyla devam etmektedir.
Bölgedeki mısır üretim artışı dikkate alınarak son iki yıl içerisinde Çumra, Karapınar, Karaman, Çakmak işyerlerine mısır kurutma tesisleri kurulmuş olup rutubetli mısırlar ancak bu sayede alıma tabi tutulabilmektedir.
TMO, üreticiler tarafından arz edilecek mısırın tamamını satın alacaktır. TMO’ya mısır satmak isteyen Konya ve Karaman illerindeki üreticilerimizin sorun yaşamamaları için hasatlarını TMO’dan aldıkları randevu tarihlerine göre planlamaları önem taşımaktadır.'' denildi.