Tekirdağ’da üzüm yetiştiriciliği ve bal üretimini arttırma amacıyla hayata geçirilen projeler meyvelerini vermeye başladı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği’nin işbirliğiyle Şarköy ilçesine bağlı 5 kırsal mahallede yürütülen Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında, 2016-2017 yıllarında 100 bağcının 300 dekar bağ alanında “telli terbiye sistemi” kuruldu.

Kurulduğu günden bu yana tarımın ve hayvancılığın geliştirilmesine büyük önem veren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, yaptığı yatırımlarla çiftçileri ve hayvan yetiştiricilerini destekliyor. Bu doğrultuda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nca Şarköy ilçesine bağlı 5 kırsal mahallede yürütülen Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında, 100 bağcının 300 dekar bağ alanında modern bir sistem olan telli terbiye sistemine geçildi. Kooperatifçiliğin gelişmesini de amaçlayan projede yapılan saha kontrollerinde verimin yüzde 30-40 oranında arttığı, işçiliğin azaldığı ve hastalıkların ise belli oranlarda düşmesi dolayısıyla projeden faydalanan bağcıların memnun kaldıkları tespit edildi.

Yapılan saha gezisinde, telli terbiye sistemine geçişlerde yoğun bir artışın olduğu, 3 dekar alan için yapılan desteğin yanı sıra bağcılar tarafından uygulama alanlarının genişletildiği görüldü. Ekim 2016 - Mayıs 2017 döneminde Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığınca proje alanı köylerde 11 ilçenin 163 mahallesinde 200’ün üzerinde düzenlenen gece eğitimleri ile birçok konuda uygulamalı eğitimler yapıldı. Bağcılıkta toprak analizi ve gübrelemenin önemi, budama ve telli terbiye sisteminde dikkat edilecek hususlar gibi konularda, ilgili uzmanlar tarafından verilen teorik ve uygulamalı eğitimlerden olabildiğince faydalanan çiftçiler, kırsal kalkınmaya yönelik yapılan yatırımlar dolayısıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini ifade ettiler.

Öte yandan Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında ise Tekirdağ genelinde Büyükşehir Belediyesi tarafından, yetiştiricilere toplam 11 bin 250 adet kovan dağıtıldı. Proje kapsamında arıcılar ile yapılan görüşmelerde, arı ölümlerine rağmen oldukça verimli bir sezon geçirildiği anlaşıldı.

Ayrıca, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin eğitim-yayım programı kapsamında Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu tarafından verilen teorik ve pratik derslerin çok faydalı olduğu ve bu eğitimlerin devam etmesinin gerektiği arıcılar tarafından ifade edildi.