Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Av. İpek Yelken Altıntaş, kadınların hayatın her alanında eşit temsil hakkına kavuşması gerektiğini söyledi.

5 Aralık Türkiye’de Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin 80. yılı dolayısıyla Tekirdağ Barosu’nda basın açıklamasında bulunuldu. Tekirdağ Baro binasında gerçekleştirilen basın açıklamasında Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. İpek Yelken Altıntaş, kadınlara 20 Mart 1930’da çıkarılan Belediye Kanunu ile ilk kez belediye seçimlerine katılma hakkı, 5 Aralık 1934’te de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu 10 ve 11 maddeleri değiştirilerek milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındığını belirtti.

Av. İpek Yelken Altıntaş basın açıklamasında çağdaş medeniyet seviyesine çıkma yolunda kadınların önemli rolü olduğunu belirterek, "Toplumsal yaşamın her alanında büyük sorumluluklar yüklenen gelecek kuşakların yetiştirilmesinde en büyük pay sahibi olan kadınlarımızın sahip olduğu haklarının bilincine varmaları büyük önem taşımaktadır. Haklarının farkında olarak haklarını kullanabilmek için ısrarlı ve mücadeleci olmalıyız. Kadının yaşamın alanındaki sorunlarının çözüme kavuşması, bilinçlendirilmesi, kadına haklarının geliştirilmesi ve etkin bir şekilde kullanımının sağlanması için çalışmalarımız devam edecektir. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı Fransa’da 1944, İtalya’da 1945, Yunanistan’da 1952, Belçika’da 1960 yılında verilmiştir. 18 kadının ilk kez parlamentoya girdiği 1935 seçimlerinde kadın temsil oranı yüzde 4.5 olmuştur. Bu öncü rolüne rağmen Türkiye’nin kadınları seçme ve seçilme oranı açısından günümüzdeki durumu pek de iç açıcı değildir. 2011 seçimlerine göre TBMM’nin 24. dönemindeki kadın milletvekili sayısı bir önceki seçimlere göre 50’den 78’e çıkmıştır. Böylece TBMM’de geçen dönem yüzde 9 olan kadınların temsil oranı yüzde 14’e çıkmıştır" dedi.

Kadınların siyasete katılarak haklarını kullanabileceğini belirten Av. Altıntaş, herkesin bu hakkın farkında olması gerektiğini ifade ederek, "Bu haklarının farkında olarak haklarını kullanabilmek için ısrarlı ve mücadeleci olmalıyız. Kadının yaşamın alanındaki sorunlarının çözüme kavuşması, bilinçlendirilmesi, kadına haklarının geliştirilmesi ve etkin bir şekilde kullanımının sağlanması için çalışmalarımız devam etmektedir. Ülkemizde kadınlar yönetimdeki hakkını ancak siyasete katılarak etkin bir şekilde kullanabilir. Bu nedenle seçim listelerinde ve parti meclislerinde yüzde 50 oranında kadınların yer aldığını görmek istiyoruz. Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 80. yıl dönümünü kutlarken hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanıncaya kadar bu taleplerimizin takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.