Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Hacettepe Üniversitesi Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Beykoz Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen II. KENTFOR sona erdi.

Süleymanpaşa İlçesindeki Ramada Otel’de “Sanayileşme ve Göç Kıskancında Kent ve Çevre Yönetimi” temasıyla gerçekleştirilen Forum’a Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın yanı sıra Süleymanpaşa Kaymakamı Aslan Yurt, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcısı Kaan Gaytacıoğlu, Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Saray İlçesi Safaalan Mahalle Muhtarı Mehmet Özmen, Muratlı İlçesi Yeşilsırt Mahalle Muhtarı Hürriyet Borucu ve çok sayıda akademisyen katıldı. Forum’da ayrıca TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa’ya Ressam Siret Uyanık tarafından resim hediye edildi.

Önemli konular masaya yatırıldı

II. KENFOR’un ikinci ve son gününde Yerelle Buluşma, Kentsel ve de Kırsal Alan Yönetiminde 6360 Sayılı Kanun ve Ötesi, Kent Yönetişim, Kentsel Güvenliği, Marka Kent Tasarımı, Marka Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler ve Kent Yönetiminin Geleceği konuları akademisyenler ve alanında uzman kişiler tarafından masaya yatırıldı.

“Büyükşehir modelinin bazı sıkıntıları var”

Panellerin ardından konuşma gerçekleştiren TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, “Büyükşehir modelinin sıkıntılı olduğunu hem teorik hem de pratik alanda görüyoruz. Büyükşehirlere belediye değil de belki büyük ölçekli hizmet organizasyonu demek gerekiyor. Çünkü belediye, yerel olabilmek için bazı unsurlar gerekiyor. Birincisi: İdari ve mali özerklik Bu konuda sorunlar var. İkinci unsur olan yerel ölçekte de sorun var. Bu kadar büyük ölçekli bir belediye dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Yerel nüfus, katılım ve kültür alanında da sorunlar var. Nüfus çok büyüyor. Bu kadar geniş bir alan ve nüfusla ne kadar ortak kültür oluşturabilirsiniz? Bu sorunları biz akademik camiada tartışıyoruz ama reel yaşantıda bunun karşılığı yok. Vatandaş yerelde hizmetin, yatırımın olup olmadığına bakıyor. Şunu da kabul etmek gerekir ki; Model sorunlu ama Büyükşehir olduktan sonra hem kaynak daha fazla aktarılıyor hem de istihdam artıyor. Ayrıca muhtarlar isteklerini daha kolay iletebiliyor. Tekirdağ, tarihinde görmediği çok güzel bir akademik tartışmaya ev sahibi oldu. Biz de Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’ın talimatı ile buna vesile olduk. Buradaki her sunumdan, katkıdan ders çıkaracağız” dedi.

“Tekirdağ’ın geleceği, halkımızın refahı için çalışıyoruz”

II. KENTFOR’un kapanış konuşması Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından gerçekleştirildi. Başkan Kadir Albayrak yaptığı konuşmada, “Yerel yönetimler ve belediye başkanları halkın gözünde çok farklı bir yerde duruyor. Halk artık sadece yol, su istemiyor. Sosyal medya diye bir gerçeklik var artık. Ben sosyal medya hesaplarımdan birçok proje ve çalışmamı yayınlıyorum ve belli oranda beğeni alıyor. Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiğimiz Tekirdağ Uluslararası Kiraz Festivali’nde Hayko Cepkin’i ağırladık. Sahneye kendisine hoş geldiniz demek için çıktığımda birlikte hatıra fotoğrafı çektirdik ve ben bu fotoğrafta rack işareti yaptım, 80 bin beğeni aldı. Forbes Dergisi’nin Tekirdağ’ı yaşanabilir şehirler içinde ilk sıralarda göstermesi elbet gurur verici. Fakat daha çok yolumuz var. Örneğin, Tekirdağ, deprem bölgesinde yer alıyor ve kentimizdeki binaların çoğu 1999 yılından önce yapılmış binalar. II. KENTFOR, Tekirdağ içi bir başlangıçtır, buradan alacağımız dersler var. Bütün akademisyenlere ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Tekirdağ, büyükşehir oluşunun ikinci ve üçüncü döneminde Türkiye’nin parlayan yıldızı olacaktır. Bugüne yaptıklarımızın hepsi Tekirdağ’ın geleceği, halkımız refahı içindir” dedi.

“Sanayileşme ve Göç Kıskancında Kent ve Çevre Yönetimi” temasıyla gerçekleşen ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 90 akademisyenin katıldığı II. KENTFOR panellerin ardından gerçekleştirilen konuşmalar ile sona erdi.