Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında artan talebi karşılamak ve karşılıklı sefer sayısını artırmak amacıyla 6 tren seti daha almak için bu ay içerisinde ihaleye çıkacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ankara-Konya Yüksek Hızlı Treni daha da hızlanacak. TCDD, 12 tren setinin günlük karşılıklı 16 sefer gerçekleştirdiği hatta kullanılmak üzere 6 yeni tren seti almak için bu ay içerisinde ihaleye çıkacak.

-Yeni setler daha hızlı olacak-

Ankara-Konya YHT hattında halihazırda kullanılan tren setleri saatte en fazla 300 kilometre hız yapabiliyor ve saatte 250 kilometre işletme hızıyla çalıştırılıyor.

Yeni alınacak tren setleri ise saatte 350 kilometre maksimum hıza sahip olacak ve saatte 300 kilometre işletme hızıyla çalıştırılacak.

İki il arasında 1 saat 30 dakikalık sefer süresi, Ankara-Sincan arasında hizmete geçecek Başkentray'ın tamamlanmasıyla 1 saat 20 dakikaya, saatte 350 kilometre hız yapabilen YHT setlerinin işletmeye alınmasıyla da 1 saat 15 dakikaya inecek.

Ankara-Konya arasındaki karşılıklı 8 seferle başlamış, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle talebi karşılamak için geçen yıl Aralık ayından itibaren seferler karşılıklı 14'e çıkarılmıştı. Daha sonra eklenen iki seferle birlikte şu anda günlük karşılıklı 16 sefer gerçekleştirilen hatta, yeni setlerin devreye girmesiyle sefer sayısı ilk etapta 30'a çıkacak.

Ankara-İstanbul YHT hattının tamamlanarak hizmete girmesinin ardından da karşılıklı sefer sayısının 40'a ulaşması planlanıyor.

Ankara-Konya YHT hattında çalıştırılmak üzere yeni alınacak tren setleri, 480 koltuk kapasiteli olacak.

-Finansman, İslam Kalkınma Bankası'ndan-

Yeni alınacak 6 tren setinin 3 yıl içerisinde yapımının tamamlanarak peyderpey hizmete girmesi öngörülüyor.

Birim fiyatı yaklaşık 30 milyon avro olan tren setleri için finansman, İslam Kalkınma Bankası'ndan sağlanacak.

İslam Kalkınma Bankası'ndan 6 tren seti için 12 yıl vadeli 175 milyon avroluk kredi alınacak. Kredinin geri ödemesi proje bitiminden itibaren başlayacak