Medical Park Özel Tokat Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezai Kaya, 45 yaşın üzerinde kilolu insanların diyabet riski kapsamında olduğunu söyledi.

Dünya Diyabet Günü dolayısıyla hastalığa dikkat çeken uzmanlar kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı olan diyabette erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Medical Park Özel Tokat Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezai Kaya, diyabeti sadece kan şekeri yüksekliği olarak düşünmenin hastalığı çok basite almak olacağını ifade ederek, “Çünkü diyabet, zamanında teşhis ve düzenli takip tedavi edilmezse birçok organda hastalıklara yol açar. Bu anlamda yorgunluk, halsizlik, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, çok su içme, sık idrar yapma, yaraların geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı cilt, sık enfeksiyon gelişmesi, açlık hissi ve çok yemek yeme, görme bulanıklığı gibi rahatsızlığınız varsa zaman geçirmeden bir uzmana muayene olun” dedi.

45 yaşın üzerinde kilolu insanların diyabet riski kapsamında olduğunu ifade eden Kaya, “Diyabetin risk faktörleri arasında, fiziksel aktivitenin azlığı ve obezite (şişmanlık) önemli yer tutar. Fiziksel aktivitenin azlığı diyabet gelişiminde rol oynadığı gibi diyabetli bireylerde kan şekeri regülasyonunu da olumsuz yönde etkiler. Diyabet tanısı alan her bireye yaşına, kilosuna, fiziksel aktivitesine uygun bir beslenme programı uygulanmaktadır” diye konuştu.