Tokat Hal Hakem Heyeti Başkanı Kasım Karaca, son bir yıl içerisinde 100’ün üzerinde başvuru yapıldığını, yaklaşık 1 milyon TL tutarındaki uyuşmazlıklara çözüm bulunduğunu söyledi.

Tokat Hal Hakem Heyeti, 5957 Sayılı Yaş Sebze ve Meyveler İle Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Malların Ticaretinin Düzenlemesi Hakkındaki Kanun çerçevesinde aylık olağan toplantısını Tokat Valiliği Ticaret İl Müdürlüğünde gerçekleştirdi. Hakem Heyeti Başkanı Kasım Karaca başkanlığında yapılan toplantıda gündem gereği üretici ve meslek mensupları arasındaki şikayete konu olaylar değerlendirildi. Üretici ve meslek mensupları arasındaki sorunların çözüm mercii olan Hal Hakem Heyetinin, mal bedelinin tam ve zamanında üreticiye ödenmesi ya da üretici ödemeleriyle ilgili konulara çözüm bulmakla görevli olduğunun altını çizen Müdür Karaca, “Örnek verecek olursak Tokatlı bir üreticinin ya da meslek mensubunun farklı şehirlere sevk ettikleri ürünlerin bedelinin tam ve zamanında alınamaması, üreticimiz ve meslek mensuplarımız için en büyük sıkıntılardan biri olarak görülmektedir. Karşılaşılan bu tip durumlarda, üretici ve meslek mensuplarının gerekli evraklarla birlikte Tokat Hal Hakem Heyetine başvuru yapmalarını rica ediyoruz. Son bir yıl içerisinde bu konuda bize 100’ün üzerinde başvuru yapıldı. Başvurular heyetimizce incelenerek, en ince noktasına kadar irdelendi ve yaklaşık 1 milyon TL tutarındaki bu uyuşmazlıklara çözüm bulundu. Dosyalar, gerek hukuki, gerek ahlaki, gerekse vicdani açıdan en doğru kararı vermek için tüm üyelerin huzurunda somut veriler ve koşullar göz önüne alınarak karara bağlandı. Heyetimize gelen bu başvurular için zaman zaman bakanlığımızdan da fikir beyan etmesini, kanunlar hakkında düşüncesini istiyoruz. Bu doğrultuda en hukuki en vicdani kararı alıyoruz” dedi.

1 Ocak 2017 itibariyle Hal Hakem Heyeti başvuru parasal üst sınırın yılbaşından itibaren 67 bin 617 TL’ye yükseltildiğini ifade eden Karaca, bu değerin altında bulunan uyuşmazlıklarda, hal hakem heyetlerine başvuru zorunlu olduğunu söyledi.

Toplantıya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü adına Olcay Aslan, Tokat Barosu adına Av. Volkan Bozkurt, Ziraat Odası adına Ahmet Akdağ, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği adına Kadir Bozdemir, 2000 Tüketim Kooperatifini temsilen Yunis Çam, Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneğini temsilen Tayfur Niksarlı ve Hal Hakem Heyeti Raportörü Halil Yılmaz katıldı.