Karadeniz Bölgesi’nin en büyük alışveriş ve yaşam merkezlerinden biri olan Forum Trabzon, doğal ve tarihi değerlerin kendine has özelliklerinin korunması üzerine toplumsal bilinç ve farkındalık yaratmayı amaçlayan Ağaçbaşı Turba Bataklığı Fotoğraf Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor.

9.000 yıllık bir mirası ölümsüzleştirecek olan sergi, Evliya Çelebi’den Dede Korkut Hikayeleri’ne çok sayıda eserde adı geçen Ağaçbaşı Turba Bataklığı ve çevresinin koruma altına alınması kapsamında 2008 yılında başlayan çalışmaların bir ayağı olarak gerçekleşecek.

Sergi, 16 Aralık Salı günü saat 17.30’da Forum Trabzon’da gerçekleşecek açılışın ardından 21 Aralık Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.

AĞAÇBAŞI TURBA BATAKLIĞI; TÜRKİYE’NİN 9.000 YILLIK EKOLOJİK HAZİNESİ

Trabzon’un 9 bin yıllık ekolojik mirası Ağaçbaşı Turba Bataklığı, 2008 yılından bu yana Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği’nin gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda ‘Doğal Sit Alanı’ olarak koruma altına alındı.

Bu alanın bu kadar önemli olmasının başlıca sebepleri arasında; yüzölçümünün büyüklüğü, endemik türlerin çeşitliliği, bölgenin ekolojik ve iklimsel geçmişi yer alıyor. 9.000 yıllık dev bir ekolojik bilgi arşivini bünyesinde barındıran bataklık, en önemli kuş göç yolları üzerinde olması sayesinde fotoğrafçıların ve kuş gözlemcilerinin uğrak yerlerinden biri olmasıyla dikkat çekiyor.