Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Aralık ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Şadan Eren’in başkanlığında TTSO toplantı salonunda gerçekleştirildi.

TTSO’nun son bir aylık faaliyetlerinin kamuoyuna aktarılması ile başlayan toplantıda konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu yaptığı değerlendirmelerin ardından, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun, TTSO’nun davetine icabet ederek Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını anlatmak için toplantıya iştirak ettiğini belirterek sözü Başkan Gümrüküoğlu’na verdi.

Sözlerine geçtiğimiz aylarda ahirete intikal eden TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy’u anarak başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, büyükşehirlerin sorunlarının görüşüldüğü, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda tüm gerçekleri göz önüne koyduklarını ifade ederken, “Büyükşehirlerin paylarının sadece nüfus ve alana göre dağıtılmasının yanlış olduğunu, şehirlerin gelişmişlik endeksi, yol ağı gibi kriterlerin göz önüne alınması gerektiğini ifade ettik. Sayın Başbakanımız bütçe görüşmelerinin hemen ardından yasal düzenleme cihetine gideceklerini ifade ettiler” dedi.

Trabzon’da başta kentsel dönüşümler ve yol çalışmaları olmak üzere yapılan ve yapılmakta olan tüm çalışmalar hakkında TTSO meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Gümrükçüoğlu, Çömlekçi kentsel dönüşümün dev bir proje olduğunu ifade ederken, etap etap gerçekleştirilecek olan bu projenin 10-12 yıl süreceğini ifade etti. Trabzon’da yapılan kentsel dönüşümlerin son derece sosyal işler olduğunu kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Zağnos’da 750 konut yapılabilecek yere TOKİ 350 konut yaptı. Orada konutlar birbirine girmesin diye bunu yaptı. Şimdi Zağnos’u düşünün, ilk protokolü 2014 yılında imzalanmıştır. Aradan 10 yıl geçti, üç etabı tamamlandı, şimdi dördüncü etabı ile uğraşıyoruz. İşte Çömlekçi’de böyle devam edecek. Bakınız Meydan Parkı’na ne hale geldi. Şimdi ikinci etabını yapıyoruz. ‘Kendi paranla mı yaptın’ diyorlar. Birisi çıkıp ‘kendi paranla mı yaptın’ diyorsa hasetliğindendir. Bizim bu şehrin her tarafında imzamız vardır. Alın Kanuni Bulvarı’nı ele. Üç şerit gidiş üç şerit geliş olmasını için mücadele eden kim? Bizler. Bu yolu 23.7 km’ye çıkartan kim? Bizler. 800 trilyona mal olacak bu yolu yetkililerimiz sağolsunlar, onların katkıları ile birlikte programa aldırmışız, ödemelerini temin ettirmişiz, ihalesini yaptırmışız, işe başlamışız. Bunu yapmak bir marifet değil mi? Hasetliğin alemi yok. En son Ulaştırma Bakanı ile inceledik Kanuni Bulvarı’nı. Bir şah eserdir. İşte Meydan Parkı içinde söylüyorlar ya, ‘he bunu kendi paramla yaptırdın’ diye, şaheser olan ikinci etap tamamlanınca bir de üçüncü etabı var oranın. Trabzon’dan limana balkon gibi bakılacak olan üçüncü etabı. Teferruata girmiyorum” ifadelerini kullandı.

Şehirde yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerini sürdüren Başkan Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabakhane’de kamulaştırmalarımız sürüyor. Bu arada kamulaştırmalarda vatandaşımız hak ettiğinin biraz fazlasını alsın ama hakkının beş katı fazlasını istemesin. Bu memleket bizim. Sizden toplanan vergileri harcanıyor buralarda… Zağnos’ta üç etap bitti. Ayasofya’yı yaptık bitti. Ortahisar’da kentsel yenileme yapacağız. Bunu hep birlikte yapacağız. Bu dünyanın en önemli projelerinden biridir. Narlıbahçe’de çalışmalarımızı sürüyor… Erdoğdu yolunun yaptık işlemlerini Karayolları’na yaptırıyoruz. Günah mı etik şimdi Karayolları’na bunu yaptırıyoruz diye. Reşadiye kavşağını yaptık. Ben o zaman dedim ki bunu dal-çık yapalım. Olmaz dediler. Yer altı suyu çıkan yere dalçık yapılmıyor, burada adam ölür dedi yetkililer. Yol mühendisleri dedi bunu, Karayolları yetkilileri dedi. İşte Reşadiye kavşağını bu yüzden bugünkü hali ile yaptık. Bunun devamı da var. Herkes mühendis kesildi. Bu arada herkes şunu bilsin: Kamunun malı olan yerler için de kimse burası benim diye bir iddiada bulunmasın. Kamunun malı konusunda bizim hiç adamımız olmaz.”

Trabzon’da her yıl 3 bin 400 araç trafiğe girdiğini belirten Gümrükçüoğlu, şunları söyledi: “İşte Ayasofya kavşağına bakın. Burayı yaptık, Trabzon’da bunları arttıracağız. Kanuni bulvarı bir tünelin içinde giderken yol ayrımı verilen Türkiye’de ilk uygulama. Bu yol Trabzon’un soluk alma yolu olacak. Kimse zannetmesin ki, güney çevre yolunu ihmal ediyoruz. Güzergahı belli. Başbakanımıza arz ettik, ‘elimizdeki bitirelim, onu da yaparız’ dedi. Karşıyaka yolu aynen devam ediyor… Belediye otopark işletiyor evet, belediye kazansın buradan, halk adına kazanıyor belediye, kazanıp halka harcıyor. Trabzon’da her yıl 3 bin 400 araç trafiğe giriyor. Ve bu yollarda düzenlemelerle birlikte hizmet etmeye çalışıyoruz. Doğazlagaz’da yüklenici firma diyor ki ben doğalgazı satıp para kazanacağım ki yine yapayım. Son durum doğalgaz da, şu an da Trabzon’da 47 bin 572 işyeri ve daireye doğalgaz ulaştı. Peki abone kaç kişi? 24 bin 420. Abonelerden bunu kullanan en fazla 21 bin kişi. İşte şehrimizin kirli havası var. Kullanalım doğalgazı… Şu an Trabzon merkezin yüzde 50’sine doğalgaz geldi. 2016’nın sonunda yüzde 70-80’e ulaşacağız.”

“Ücretsiz dershane açıyoruz, kimseyi dershanelerin kucağına itmiyoruz” diyen Gümrükçüoğlu, “Şuanda restorasyonda olan eski mola otelinin altını kadınlarımıza açacağız. Gelip ne üretiyorlarsa satsınlar orada, evlerini geçindirsinler. Ücretsiz açacağız orayı kadınlarımıza… Üniversite hazırlık kursu düzenliyoruz, kimseyi dershanenin kucağına bırakmıyoruz. 1.8 milyon öğrenciden 300 bini dershanelere gidebiliyor. Asıl fırsat eşitsizliği şimdi var, dershanelerle var. Ondan sonra bir de birileri geliyor iki-üç yüz hakimle, üç-beş bin polisle ihtilal yapmaya kalkıyor. Adam hani nerede, ‘beş bin kişiye iş vaad ettin’ diyor. Açık O kitabı okuyun, ben ‘belediyede beş bin kişiyi işe alacağım’ mı dedim. İşte resmi rakamlar 6 yılda Trabzon’da sürekli işlendirilen toplam insan sayısı yaklaşık toplam 10 bin kişi. bin kişi. Bunların dışında ayrıca geçici olarak işlendirilen insan sayısı 3 bin 150. Ben 2009 yılında göreve başladığım zaman ‘seyyara bulaşma Orhan abi, bunlar adam öldürür’ denildi. Sonra ne oldu kalktı bu iş. Bitirdik bu işi. Oradaki insanlarımızın bir kısmı da esnaf yaptık” ifadelerini kullandı.

Akyazı stadının 6 ayda biteceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, “İşte Akyazı stadına iyi bakın. Önümüzdeki 6 ayda burası bitiyor. Buranın yol bağlantıları çok önemli. İşte Yıldızlı yonca kavşağı. Burası için yazıyorlar ki ‘600 trilyon harcanıyor, bu para ile güney çevre yolu yapılırdı’ diye. Burası en fazla ise 100 trilyon tutar. Ama gerekirse 600 de harcanır. Büyükşehir olduk, asfalt plentimiz gece gündüz yaz kış çalışıyor. Beş yılın sonunda yolum yapılmamış, suyum yapılmamış diyen köy bırakmayacağız. Yayla yollarını bile asfaltlıyoruz. Trabzon’da göreve başladık, hanım dedi ki bana, yahu siz nasıl belediyesiniz. Belediye otobüslerine biniyorum bunlar tabutluk gibi. Gittim baktım. 45 otobüs aldım bu şehre, halkımızın hizmetine girdi. Şimdi 10 tane daha şimdi alıyorum. İşte botanik parkı. Bu araziyi gidip dönemin Başbakanı olan Sayın Cumhurbaşkanımızdan istedik. Sayın Cevdet Erdöl’ün çok yardımı oldu bu konuda. 100 dönümlük o raziyi aldık. İhalesini yaptık. İşe başlayacağız. Trabzon büyük bir botanik parka kavuşacak” şeklinde konuştu.

İlçe ve belde belediyelerinin borçlarını Büyükşehir’in ödediğini ifade eden Gümrükçüoğlu, “İki trilyonluk ağaç diktik bu şehre, tek lira ödemedik. EYOF Parkı’nı yaptık, şimdi gelinler damatlar gidip burada fotoğraf çekiliyor. Bir sürü daha park yapıyoruz. İşte Üniversite Mahallesi’nde bir park yapıyoruz. Spor temalı park, bölgede benzeri yok. Sahilde dolgu alanı yapıyoruz. Dantel gibi öreceğiz sahili. Halk denizle buluşacak. Üç yıl beş yıl sürebilir ama şehre çok büyük bir kazanım olacak… Trabzon’da su kanalizasyon idaresi kuruldu. İlçe ve belde belediyelerinin kalan borçlarını biz ödüyoruz. Eskiyen terfi hatlarını değiştiriyoruz. Asbestli boruları değiştiriyoruz ama birileri diyor ki asbestli boru kanser yapıyor. Kardeşim ben tıp doktoruyum kimse yalan konuşmasın. Asbestli borudan geçen su kanser yapmaz. Asbesti solumak kanser yapar. Ha bunu değiştirmeyelim mi, zaten değişiyoruz” diye konuştu.

Trabzon’da altyapıya 300 milyon TL harcayacaklarını dile getiren Gümrükçüoğlu, “Kurslar açıyoruz ama yeterince rağbet yok. İşte Arapça Kursu açıyoruz. Gençler gelin burada Arapça öğrenin para kazanın… Trabzon’da vakıf üniversitesinin kurulmasına ön ayak olduk. Şimdi ikinci vakıf üniversitesi kurulsun diye uğraşıyoruz. Ama ilki istemez ikincisini, işte böyle dertlerimiz var. İkinci devlet üniversitesi içinde Sayın Cumhurbaşkanımızla görüştük… Sayın Cumhurbaşkanımız Trabzon’u ziyaretlerinde hastane konusunu masaya yatırdı bizimle. Bizim ihtiyacımız 300 dönümlük şehir hastanesi değil hizmet hastanesidir… Şehrin imarı yeniden baştan aşağıya yapılıyor. Altyapıda 200-300 milyonluk iş yapacağız. Maraş Caddesi’nde özel araçlar sağa sola park etmesin hiçbir sorun olmaz. Zorlu’da düğüne gelen oraya çekiyor aracını. Olmaz bu. Dolmuşların hatası şu: Bir durakta iki araç dururken başka araç geldi mi öndekinin kalkması lazım. Kalkmazsa en büyük cezayı yiyecek. EDS denilen sistemin ihalesini hazırlatıyorum, önümüzdeki üç dört ayda devreye girecek. Orası ter temiz olacak. Olmazsa başka bir iş yapacağım. O caddenin iki tarafını otopark olarak kullandırmayacağım. Eds ile adamın cezası evine gidecek. Ödemeyene icra yapılacak” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na konuşmasının ardından TTSO Meclis Başkanı Şadan Ulusoy ve Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu tarafından teşekkür plaketi verildi.