Gürcistan’ın Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikadladsze, 2015 yılında Gürcistan ile AB arasında vizesiz geçiş uygulamasının başlamasının beklendiğini söyledi.

Daha önceki yıllarda görevde bulunduğu Gürcistan’ın Trabzon Başkonsolosluğu’na yeniden atanan Avtandil Mikadladsze, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Başkan M. Suat Hacısalihoğlu ile görüşen Başkonsolos Mikadladsze, her zaman kapıların açık olduğunu vurguladı. Türkiye ile Gürcistan’ın her zaman iyi ilişkiler içinde olduğunu, özellikle ticari alanda daha da gelişme sağlanmasını hedeflediklerini kaydetti. Başkonsolos Mikadladsze, bölgede ticari işbirliğinin önünü açan 3. Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi için TTSO’yu tebrik etti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, tekrar eski göreve gelmesinden dolayı Başkonsolos Avtandil Mikaladze’yi kutlayarak ve başarılarının devamını diledi. Hacısalihoğlu, “Biz bütün toplantılarda kendisini aramızda hissettik. Bu bize daha önceki dönemde vermiş olduğu güvenden kaynaklanıyor. Birbirine sınırdaş olan iki ülke arasında sürekli gündem olan konular olmaktadır. Sarp Sınır Kapısı her iki ülke içinde çok önemlidir. Zamanla ilişkilerin gelişmesine büyük etkisi olmuştur. Bunun yanında iki ülke arasında ticari işbirliklerinin çok fazla olduğu aşikârdır. Gürcistan’ı kendimizden farklı görmüyoruz. Kafkasya coğrafyasını bizim için bir bütünmüş gibi hissediyoruz” dedi.

Gürcistan ile Türkiye’nin siyasi işbirliğinin de çok önemli olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, Kafkasların bir kırılma yani bir fay noktası olduğunu belirterek, “Kafkaslar büyük devletlerin hemen hemen hepsinin üzerinde durduğu bir bölgedir. Kafkaslarda farklı beklentileri olan ülkeler olmuştur. Ve bundan sonra da bu devam edecektir. Ama bu coğrafyadaki ülkelerin dayanışması ve birlikteliğidir” ifadelerini kullandı.

Hacısalihoğlu, Gürcistan’ın AB’ye üyelik için görüşmelerinde özellikle vize uygulamalarında 4 aşamanın bulunduğunu, bunun ilk üç aşamasının geçildiğini ve dördüncü aşamaya gelindiğini kaydederek, “2015 yılında Gürcistan AB’ye vizesiz geçiş uygulamasına başlayacak. Bu nedenle yeni bir vize uygulaması hazırlanacak. Bu süreçte göç ve vize kanunları birleşerek hayata geçirilecek. Ancak gelişme Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır geçişlerini etkilememesi içinde gayret gösteriyoruz. Özellikle turistlerin bundan etkilenmeyeceğini söyleyebilirim. Ancak ticari ve oturma vizelerinde yeniden bir uygulamaya gidileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Görüşmenin sonunda özellikle yaz aylarında Sarp Sınır Kapısı’nda aşırı kalabalık oluştuğu vurgulanarak, deniz yolu ulaşımı ile Trabzon ve Batum arasında feribot bağlantılarının değerlendirilmesi konusunda işbirliği yapılması istendi. Bu konuda her iki taraf çalışmalarda bulunarak tekrar görüşme yapılacağı aktarıldı.