JICA’nın “Ekoturizm-Doğal ve Kültürel Kaynakların Sürdürülebilir Kullanımı” konulu 45 günlük eğitim ve uygulama programına Trabzon’dan katılan Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, Japonya’daki incelemelerini paylaştı.

Dernek lokalinde bir sunum yaparak Japonya’daki incelemelerini paylaşan Erüz, Trabzon ve Doğu Karadeniz’de ekoturizmin yapılabileceğini, ancak her köyde ve her yaylada bunun mümkün olamayacağını söyledi. Coşkun Erüz, yapılacak faaliyetlerin mutlaka iyi analiz edilmiş ve planlanmış olması gerektiğine vurgu yaparak “Turizm faaliyetlerinden herkes kazanç sağlayabilir. Ancak, herkes direkt turizm faaliyeti yapmamalıdır. Ekoturizm ancak ve ancak; yerel, kendine has, benzerlerinden farklı, cezbedici, marka değeri olan özelliklerin var olduğu anlarda yapılır. Karadeniz’de çokça bulunan her yeşil alan, her orman, her yayla ve her köy, ekoturizm alanı değildir. Benzerlerinden farkının ne olduğunun ortaya konması gerekir. Ekoturizm, öncelikle konu edildiği doğal alanların ve yerel yaşam kültürünün mutlak korunduğu ve korunması gereken, tüketmeyen, sürdürülebilir turizm çeşididir. Turizm adına herkesin her alanı, her değeri kullanarak yapacağı iş hiç değildir. Ayrıca Ekoturizm stratejisi; kitle turizmi gibi talep edileni sunmayı değil, yerel şartlarda sunulana göre planlamayı zorunlu kılar” dedi.

Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği lokalinde yapılan toplantıya; Trabzon Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu, JICA Başkan Yardımcısı Osawa San ve üyeler katıldı.