Kentsel dönüşüm kapsamında Pelitli’deki yıkımlar sürerken ikinci kısmında kamulaştırma çalışmalarının yargıya takıldığı belirtildi.

Ortahisar İlçe Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Pelitli’deki yıkımların sürdüğünü belirterek, ikinci kısmında kamulaştırmadan dolayı yargı kararının bulunduğunu çözüm noktasında vatandaşlarla irtibat halinde olduklarını belirterek projenin belediye meclisinden yeniden onaylandıktan sonra kamulaştırma çalışması yapılacağını söyledi.

PELİTLİNİN YÜZDE 25’İ TİCARİ DEĞERLENDİRİLECEK

Pelitli’deki kentsel dönüşüme tabi tutulan alanın yüzde 25’i ticari olarak değerlendirileceğini ifade eden Genç,“Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Pelitli Mahallemizde gerçekleştirmekte olduğumuz kentsel dönüşüm projesine (Adnan Kahveci Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi) 2007 yılında başlanıldı. 77 bin metrekare olan proje alanı Trabzon uluslararası havalimanıyla iç içe olduğundan ekonomik açıdan çok değerli bir alan. Bu alanda toplamda 737 adet hak sahibi bulunmakta. Bu hak sahiplerinin yüzde 83’ü ile konut, arsa ve taşınmazların bedelleri nakit ödenerek anlaşma sağlandı. Kentsel dönüşüme tabi tutulan alanın yüzde 25’i ticari alan olarak değerlendirilecek, kalan alan sosyal donatıları ile halkın kullanımına sunulacaktır. Söz konusu proje alanında kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Bugüne kadar alanda bulunan 160 binanın 90 âdetinin yıkım işlemleri gerçekleştirildi. Kentsel dönüşüme tabi tutulan alandaki hak sahiplerinden konut talep edenlere verilmek üzere mahallenin güneyinde 65 bin metrekare arazi kamulaştırılması yapıldı. Bu alana yapılacak konutlar için yüzde 30 Başbakanlık indirimi de alınarak yapılan 362 adet konut hak sahiplerine teslim edildi. 301 adet konut ve caminin yapılması için çalışmalar devam etmektedir. Projenin maliyet bedeli 210 milyon TL’dir” dedi.

Çağlayan’daki kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgi veren Başkan Genç, “ Kentsel dönüşüm alanı 6 dönem olup Hazine’ye ait arazinin mülkiyeti Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na devredildikten sonra alanda 90 adet konut ve bir adet sağlık ocağı yapılması planlanmaktadır” diye konuştu.

ÖĞRENEN ŞEHİR ORTAHİSAR

Proje kapsamında YGS-LYS hazırlık kurslarının yanı sıra 41 branşta meslek edindirme kursları açıldığını kaydeden Başkan Genç, “Bugüne kadar 2 bin 675 kursiyere ücretsiz eğitim verildi. Ayrıca TEOG sınavlarına hazırlanan 8. Sınıf öğrencilerine bin 650 adet hazırlık seti dağıtımı gerçekleştirildi”dedi.

TRAFİK EĞİTİMİ PARKURU PROJESİ

Proje kapsamında 12 ilköğretim çocuklarına trafik bilincinin kazandırılmasının hedeflendirildiğini ifade eden Başkan Genç, “ Mili Eğitim ve Emniyet Müdürlükleri ile ortaklaşa düzenlenen proje kapsamında 12 ilköğretim okulumuzda çocuklarımıza trafik bilincinin kazandırılması hedeflenmektedir”

85 MAHALLEYE EN AZ BİR KİLOMETRE ASFALT

Hedeflerinin 85 mahalleye en az bir kilometre asfalt dökmek olduğunu söyleyen Başkan Genç, “Özel idareden kalan alanda asfalt plenti bakım onarımı gerçekleştirildikten sonra faaliyete girdi. Hedef 85 mahalleye en az 1 kilometre asfalt dökülmesi. Beton Santrali de hizmete girdi. Saatte 60 metreküp beton üretimi yapılmaktadır. Aynı alanda konkasör tesisi de yapılıyor. Toplam 1.7 milyon TL mal olacak olan entegre bir tesis kente kazandırılıyor”

KANUNİ SU PARKI PROJELENDİRİLİYOR

Şehre farklı projelerle katkıda bulunmaya çalıştıklarına dikkat çeken Başkan Genç, “Kanuni su Parkı projelendiriliyor. Ganita mevkiinde planlanan Kanuni Su Parkı Projesinin büyükşehir ortaklaşa yapılması Ortahisar Belediye Meclisi’nce oy birliğiyle kabul edildi. Köy evleri projesiyle ilgili olarak köylerden mahallelere dönüşen yerler için 25 ayrı mimarı proje hazırlandı. 6360 sayılı kanunda belirtilen tüzel kişiliği kaldırılarak köylerden mahalleye dönüşen yerleşim alanlarında yeni yapılacak olan evler için 25 adet alternatif projeler hazırlandı. Ayrıca Beşirli’de Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü’nden devralınan 12 dönümlük arazinin bitki müzesine dönüştürülerek halkın kullanımına açılması planlanıyor” dedi.

Başkan Genç, evde bakım hizmetiyle ilgili olarak Hisar-Ay projesi kapsamında ihtiyaç sahibi 50 aileye evde bakım hizmeti verildiğini sözlerine ekledi.