Trabzon’un tarım ve kırsal kalkınmaya destek verilen Türkiye genelindeki 42 il arasında kırsal turizm başlığında aldığı hibe miktarı açısından birinci, su ürünleri işlenmesi ve pazarlanması sektöründe ise aldığı hibe destekleri açısından ikinci sırada yer aldığı belirtildi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu’na ziyarette bulunarak verdikleri destekler hakkında bilgiler verdi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu’nun iş dünyasına büyük destekler sağladığını belirterek “ İl koordinatörlüğümüz çok başarılı çalışmalarda bulundular. Bu başarılı çalışma iş dünyamızın, yatırımcılarımızın ve girişimcilerimizin yeni proje ve yatırımları ile daha da artacağını düşünüyorum. Odamız sağlanan desteklerden yararlanması için üyelerimize destek vermeye devam etmektedir“ dedi.

62 PROJE, 34 MİLYON YATIRIM, 311 KİŞİ İSTİHDAM

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu ise geçmiş dönemlerde Trabzon iş dünyasının Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu desteklerinden yararlanarak çok başarılı yatırımlar gerçekleştirdiğini hatırlattı. Bugüne kadar 62 proje imzalandığını, gerçekleşmekte olan bu yatırımların toplam tutarının 34 milyonu aştığını ve yüzde 50’si olan 15 milyonun da hibe olarak verildiğine dikkat çeken Aydoğdu, bugüne kadar 12 başvuru çağrı ilanına çıkıldığını söyledi. Aydoğdu “62 faydalanıcımıza toplam 15 milyon 182 bin 816 lira hibe desteği vereceğiz, Şu an 32 faydalanıcımıza 7 milyon 307 bin 937 lira ödeme gerçekleştirilmiştir. Trabzon İl Koordinatörlüğü olarak 42 il İçerisinde verilen hibe miktarı açısından; Kırsal Turizm başlığında 1 milyon 679 bin 034 TL ile birinci; Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığında da 3 milyon 448 bin 453 TL ile ikinci sırada yer aldık. Bu başarı gerek kurum gerekse iş adamlarımızın ürettiği projeler ile gerçekleşmiştir” diye konuştu.

Ödemesi yapılan tüm projelerde toplam 311 kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Aydoğdu, geriye kalan 30 faydalanıcımıza devam eden yatırımlarını tamamladıktan sonra 7 milyon 874 bin 844 TL daha hibe ödemesi gerçekleştirileceğini söyledi. TKDK İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Kasım ayı içerisinde 13. Çağrı ilanına çakmayı planladığını da duyurdu. Başvuruların Ocak-Şubat 2015 tarihleri arasında olacağını belirten Aydoğdu, 13. çağrıda 8 başlıkta hibe sağlanan yatırım sektörleri ile ilgili olarak “Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi, Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi, Kırsal Turizm, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi” bilgisini verdi.

Aydoğdu, bu sektörlerde yapılacak yatırımlara yüzde 50 hibe verdiklerini ayrıca yatırımcıların yüzde 18 de KDV muafiyetinden faydalanabileceklerini sözlerine ekledi.