Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Cumhurbaşkanlığı sisteminde millet iradesinin doğrudan yönetim sistemine yansıyacağını belirterek, yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden tamamen ayrılarak güçler ayrılığının kuvvetlendirileceğini söyledi.

Trabzon’da düzenlenen “Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi” konulu panelde konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Türkiye’de yeni anayasa ve yönetim sistemi ihtiyacının her zaman tartışılan konular arasında yer aldığını belirtti. Başkan Genç, “Milletin seçtiği hükümetlere ister bürokratik yapı diyelim, ister derin yapı diyelim, ister askeri bürokrasi ya da bürokratik oligarşi diyelim, hükümetlere sen şu konularda adım atamazsın demiş ve milletin seçtiği iradenin ürünü olan hükümetler o kısımlara müdahale edememiş. Bu yapılar daha sonra uzaktan kumandalı bir şekilde devreye girerek hükümetlere müdahale ederek darbeler yapmış. Tek başına gelen hükümetler bile bu bürokratik oligarşiye müdahale edemiyor. Şu anda bile, 15 yıldır iktidardayız Cumhurbaşkanımız bürokratik oligarşiden şikayet ediyor. Yine sistemde bu tamamen bitecek. 1923 yılından bugüne kadar 94 yılda 65 tane hükümet kurulmuştur. Bu şu demek bir buçuk yılda bir hükümet değişmiş. Biz bir buçuk yılda bir çalışan arabayı durdurup tekrar yola devam etmişiz. İkinci dünya savaşından mağlup çıkan ve yerle bir olan Almanya gelip bizi geçmiş. Fransa ve İtalya bizi geçmiş. Biz ise sürekli patinaj yapmışız” dedi.

“Tek adamlık yok”

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili, "Tek adam rejimi getiriliyor" eleştirilerinin temelsiz iddialar olduğunu kaydeden Başkan Genç, seçimlerin yapıldığı bir yönetim sisteminde tek adamlık rejiminin mümkün olamayacağını dile getirdi. Başkan Genç, “Cumhurbaşkanlığı sisteminde asla tek adamlık diye bir durum söz konusu değildir. Bir defa tek adamlık olan bir sistemde seçim olmaz. Bütün siyasi partiler aynen devam edecek. Beş yılda bir seçim olacak. Seçim olan bir yerde hangi tek adamlıktan söz edebiliriz. Bu sistemde hiçbir zaman koalisyon ihtimali olmayacak. Seçilen tek başına ve beş yıllığına seçilecek. Hızlı ve etkili icraat olacak. Cumhurbaşkanımızın asıl istediği tam da budur. Bu sistemde asla hükümet yasama faaliyetine karışmıyor. Sadece bütçeyi Cumhurbaşkanı hazırlıyor hükümetin başı olduğu için. Yasama faaliyetlerini sadece milletin vekilleri yapacak. Bu da yasama organı olan TBMM’yi daha güçlendirecek. Cumhurbaşkanı bir kararname çıkardığı zaman eğer meclis aynı konuda bir yasa çıkarırsa meclisin çıkardığı yasa geçerli olacak. Yine aynı anda hem cumhurbaşkanını seçeceğiz, hem de milletvekillerini. Bu iki seçim birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanı ya da meclis karşılıklı olarak birbirlerini feshetme yetkisine sahip olacak. Cumhurbaşkanı sadece yürütmeyle ilgili kararname çıkaracak. Cumhurbaşkanı görevi ile ilgili suçlardan yargılanabilecek. Şimdiki sistemde cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten yargılanabiliyor ama yasalarda bile böyle bir suç tanımlanmamış. Askeri yargı kaldırılarak hukuk birliği sağlanacak. Bakanların büyük kısmı meclis dışından atanacak. Muhalefet ya da iktidar bütün milletvekilleri kanun teklifi verebilecek” şeklinde konuştu.

Toplantının son bölümünde öğrencilerin sorularını cevaplandıran Başkan Genç, milletvekilliği yaşının 18’e düşürülmesiyle ilgili soruya, “Bu değişiklik biraz sembolik gibi duruyor. Biz gençlerimize güvenmeliyiz. 15 Temmuz’da tankların altına yatan bu gençlerdi. Eğer birisi oy verme ehliyetine sahipse, seçilebilme ehliyetine sahiptir” ifadelerini kullandı.