Herkesin üzerinde bir rehavet var. En sık söylenen işe geç kalma bahaneleri Online araştırma şirketi DORinsight, çalışanların “işe geç kalma nedenleri” ve “öne sürdükleri bahaneler”! ele alan bir araştırma hazırladı. Araştırmadan ilginç sonuçlar ortaya çıktı…

EN DAKİĞİ ÖĞRETMENLER

Araştırma sonuçları, öğretmenlerin tüm meslek grupları içinde işe en az geç kalanlar olduğunu ortaya koyuyor. Kamu ya da özel sektörde üst ve orta düzey yöneticilik yapanlarsa işe en fazla geç kalan grubu oluşturuyor.
İşe en çok geç kalan bir diğer grup “iş hayatına yeni başlayanlar” ve özellikle “26-30 yaş” arasındaki kişiler.En az geç kalanlarıysa ayda iki-üç kez olmak üzere 36-40 yaş arası çalışanlar ’ oluşturuyor. Araştırmaya göre çalışanların yaklaşık yarısı “işe geç kalmadığını” belirtmiş. Yaklaşık her 5 çalışandan l’i ise haftada en az bir kere işe geç kalıyor.
Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlara göre işe en çok geç kalma nedenleri arasında “uyuyakalmak” yüzde 48’le başı çekiyor. Bunu yüzde 34’le yorgunluk, yüzde 28’le trafik, yüzde 20’yle de toplu taşıma aracının/servisin gecikmesi izliyor.
İşe en az geç kalan çalışanlarsa (ayda birden daha seyrek geç kalanlar) genellikle kötü hava koşullarını ya da hastalığı gerekçe gösteriyor. Genelde toplu taşıma aracının/servisin gecikmesi nedeniyle işe geç kalanlar, bu araçları en fazla kullanan kesim olan gençler ve iş hayatının başındaki kişilerden oluşuyor. Orta yaştaysa çocuğunun rahatsızlığı sebebiyle ya da çocuğunu okula bırakmak gibi nedenlerle geç kalmalar söz konusu.

Kadın çalışanlarda ve iş hayatının başındakilerde, giyeceği kıyafete karar verememek de işe geç kalma sebepleri arasında öne çıkıyor. Erkek çalışanlardaysa akşamdan kalma olduğu için gecikenlerin sayısı kadınlara göre oldukça fazla.

GENÇLERİN BAHANESİ ÇOK
İşe geç kalanların yüzde 84’ü doğrudan gerekçesini söylüyor. Gerçeği söylemeyip bahane uyduranlar en fazla gençler, dolayısıyla iş hayatının başındakiler.İşe en sık geç kalan kesim en fazla bahane uyduran kesim olarak dikkat çekiyor. Buna paralel olarak işe en az geç kalan kesim olan öğretmenlerin yüzde 98’i geç kalma nedeni olarak herhangi bir bahaneye başvurmuyor.
Memurlar, şirket çalışanları, hemşire, garson, sekreter gibi ara elemanlar en fazla bahaneye başvuran meslek grupları arasında. En çok başvurulan bahanelerse trafik sıkışıklığı (yüzde 32), uyuyakalmak (yüzde 29) ve hastalık (yüzde 22). Bunlar arasında “uyuyakalmak” erkeklerin en çok başvurduğu bahane.
Ankete göre işe yeni başlayanlar; alarmın çalmaması, kötü hava koşulları, servisin/toplu taşım aracının geç kalması ve trafik sıkışıklığı bahanelerini en fazla söyleyen grup. Uzun süredir çalışanlar ve üst yaş grubuysa çocuğunun rahatsızlığı ya da aracının bozulması bahanelerini sıklıkla kullanıyor.

İŞE GEÇ KALMA NEDENLERİ

Uyuyakalmaktan
Yorgunluktan
Trafik sıkışıklığından
Toplu taşıma aracının servisin gecikmesinden
Kötü hava koşullarından
Hastalıktan
Alarmın çalmamasından
Bir şeyi unutup geri dönmek zorunda kalmaktan
Giyeceğim kıyafete bir türlü karar verememekten
Çocuğumun rahatsızlanmasından
Akşamdan kalma olduğumdan
Kahvaltılık almak için gittiğim yerdeki kuyruğun uzunluğundan
Bir gece önceki misafirin çok geç gitmesinden
Arabamın bozulmasından
Bir gece önceki partinin/sohbetin/konserin uzun sürmesinden
Açıkçası umursamadığımdan
Uyandığımda o günü cumartesi ya da pazar sandığımdan
işe gelirken kaza geçirdiğimden
Yakınımın/arkadaşımın rahatsızlanmasından
Bütün gece komşunun gürültü yapmasından
Yakın bir arkadaşımın/akrabanın vefatından
Yakınımı/arkadaşımı sabah işe bırakmaktan

 Tuğçe Altınsoy / Para Dergi