Uşak Deri Karma OSB’de faaliyet gösteren Uşak Cevahir Deri, Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile “Deri İmalatında Ürün ve Pazar Çeşitliliğinin Artırılması Projesi”ni uygulamaya başladı.

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Uşak İl Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan proje için 815 bin 956 TL’lik bütçe oluşturuldu. Bütçenin 400 bin TL’si ZEKA’nın KOBİ Mali Destek Programı kapsamında finanse edildi. 2014 Şubat ayında başvurusu yapılan ve 9 ay sürecek proje, deri sektöründe katma değeri yüksek, yenilikçi ve dış pazarlarda daha fazla talep görecek ürünlerin elde edilmesini sağlayacak. Yaklaşık 100 kişiyi istihdam eden Uşak Cevahir Deri’de proje hakkında bir basın toplantısı yapıldı. Uşak Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Bulut’un da katıldığı toplantıda proje hakkında bilgi veren Uşak Cevahir Deri Genel Müdürü Bilal Aydın, projenin sektöre olumlu katkıları olacağını söyledi. Yılda yaklaşık olarak 1 milyon adet küçükbaş deri işlediklerini ve üretimin büyük bölümünü Avrupa ülkelerine pazarladıklarını dile getiren Bilal Aydın, “Deri sektöründe uluslar arası standartlarda yenilikçi ürünlerin elde edilmesi ve firmamızın ürün gamını artırmayı hedefledik. Proje sayesinde deri üretiminde kimyasal hammadde tedarikçisi ile işbirliği sağlayacağız. Ayrıca işletmeye dahil edeceğimiz yeni makine ekipmanları olacak ve 4 personeli daha istihdam imkanı bulacağız” dedi. Bilal Aydın, ZEKA’nın KOBİ’lere verdiği katkının önemli olduğuna da değinerek, “Projemizin hazırlanma aşamasında Uşak ABİGEM’in yol göstericiliğinden yararlandık. ZEKA da çalışmamızı uygun gördü ve destekledi. Deri sektörüne katkı sağlayan bütün kurumlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BULUT: YENİ PAZARLARA İHTİYAÇ VAR

Rusya ve Ukrayna’da yaşanan kriz nedeniyle sektörün önemli bir pazarının kaybedildiğini anlatan Uşak Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Bulut, üreticinin farklı pazarlarda ağırlık vermesi gerektiğini kaydetti. Ortadoğu’da gerilimin son dönemlerde üst seviyelere geldiğine de işaret eden Gültekin Bulut, “Deri sanayicisinin hakim olduğu pazarlarda kaos ortamı var. Rusya ve Ukrayna bizim için çok önemli bir dış Pazar bölgesiydi. Fakat son bir yıldır bölge oldukça karışık ve deri ihracatı tamamen durdu diyebiliriz. Bunun yanı sıra Ortadoğu’da da yeni yeni gelişmeler görüyoruz. Yaşanan kaos ortamı, ihracat yapan üreticinin hareket sahasını her geçen gün kısıtlıyor. Avrupa pazarı diğer bölgelere nazaran daha sakin. Üreticimiz, Avrupa içinde sağlam bağlantılar kurarak ihracatı devam ettirebilir. Bu noktada ZEKA ve ABİGEM destekli projeler önemli taşıyor. Deri sanayicilerimizin ihracata ve kapasiteyi artırmaya yönelik projelere ağırlık vermelerini öneriyorum” ifadesini kullandı.

Öte yandan ZEKA ve ABİGEM ekibinin de katıldığı toplantının ardından tesiste incelemeler yapıldı.