Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, 10-17 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1948’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 66’ıncı yıldönümü olan 10-17 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası nedeniyle Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya yazılı bir açıklama yaptı. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin imzalanmasının üzerinden 66 yıl geçmiş olmasına rağmen Ortadoğu ve dünyanın birçok bölgesinde hâla tarifsiz acılar yaşandığını ve insanların yaşam haklarının ortadan kaldırıldığını ifade eden eş başkanlar, halkların bu haklarını elde etmek için verdikleri mücadelenin de iktidarlarca bastırıldığını söyledi.

Türkiye’nin bu bildirgeye 27 Mayıs 1949 da imza attığını hatırlatan eş başkanlar, Türkiye tarafından imzalanan bildirgenin kabul edilmesinin üzerinden 65 yıl geçmesine rağmen en çok hak ihlallerinin yaşandığı ülkelerin başında yine Türkiye’nin geldiğini, İnsan Hakları Mahkemesi’nin de bunu her yıl teyit ettiğine işaret etti. Çocuk, kadın, gençlik ve farklı etnik kimliklere yönelik hayatın her alanında insan hakları ihlallerinin en yüksek boyuta ulaştığını ifade eden eş başkanlar; basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, iş cinayetleri ve en önemlisi cezaevlerinde bulunanlara yönelik hak ihlallerinin artık insanlık onuruyla bağdaşmayacak bir düzeye geldiğini ifade etti. Özellikle cezaevlerinde tecrit ve kötü muamelenin her gün biraz daha ağırlaştırıldığına işaret eden eş başkanlar, şu an cezaevlerinde 228’i ağır 578 hasta tutsağın ölüm riski ile karşı karşıya bırakıldıklarını öne sürdü. Toplumun tüm kesiminin hak taleplerinin bastırıldığı, insanların zorla sindirilmeye çalışıldığı ağır bir ortamın var olduğuna işaret eden eş başkanlar, bu zorbalığa karşı halkların ortak mücadele kararlılığının esas olduğuna vurgu yaptı.

İnsanlık onuru için direnen halklara karşı geliştirilen politikaların tüm dünyanın gözü önünde yaşandığına dikkat çeken Eş başkanlar; "Bu barbarlar çetesinin uyguladığı iğrençlikler, halkların ortak birlikteliği ve ortak mücadelesi tarihin çöp sepetine atılacaktır. Dünyada en çok hakları ellerinden alınan Kürtler, bugün Rojava’da tüm dünya halkları adına verdiği onur mücadelesi mutlaka zaferle sonuçlanacaktır" dediler.

Demokratik bir yaşamın, suyun, toprağın özgürleşmesi için tüm halkları ortak mücadele etmeye ve birlikte yeni bir yaşamın temellerini atmaya çağıran eş başkanlar, "Bu vesile ile İnsan Hakları Haftası’nın zulmün, acının ve hak ihlallerinin sona ereceği bir yaşama yol açmasını diliyoruz" dediler.