AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden 2015 mali yılı bütçe görüşmelerinde Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın bütçesi üzerinden bölgelerarası gelişmişlik farklarına dikkat çekti.

Van Milletvekili Mustafa Bilici, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın öncelikli görevinin Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasını hızlandıracak eylem planları hazırlamak, bunların uygulanmasını koordine etmek, izlemek ve değerlendirmek olduğunu söyledi. Bilici, devam eden eylem planının hayata geçirilmesi ile birlikte bölgede yaşayan insanların gelir düzeylerinin artması, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması ve bölgenin ulusal düzeydeki ekonomik ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunulması hedeflendiğini belirtti. DAP’ın yeni bir kurum olmasına rağmen son iki yıl içinde önemli altyapı ve proje çalışmalarına öncülük ettiğini belirten Bilici, “Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle hayvansal üretim, tarımsal üretim, bitkisel üretim gibi avantajlı alanlarda alt yapı geliştirme projeleri kapsamında 337 proje desteklendiğini ve bu projelere 107 milyonu aşan bir harcama yapıldığını anlattı.

AK Parti hükümetleri dönemine ait kalkınma planlarının temel amacının ulusal kaynakların en yüksek ekonomik ve sosyal faydayı sağlayacak şekilde geliştirilmesi ve de bölgeler arası dengesizliklerin asgari düzeye indirilmesi olduğunu söyleyen Bilici, Türkiye’nin uzun dönemli kalkınma hedeflerinde bölgesel gelişmenin yapısal bir politika alanı olarak öne çıkmasının AK Parti hükümetleri döneminde gerçekleştiğini vurguladı. Bölgede son yıllarda yapısal reformlarla DAP ve DAKA gibi uzman kadrolara sahip kurumlar kurulmuş ve kalkınmada öncelikli müdahale alanları tespit edilerek eylem planlarının hazırlandığına dikkat çeken Bilici; KÖYDES, BELDES ve SODES gibi projelerle de son 12 yılda bölgenin altyapısının güçlendirildiğini söyledi. Ayrıca 2012 yılında uygulanmaya başlanan yeni teşvik sisteminin bölgesel gelişmişlik farklarının dikkate alınarak hazırlanması, 6. bölge kapsamında olan Doğu Anadolu Bölgesi’nin birçok iline pozitif ayrımcılık sağladığını ve bununla birlikte 12 ilde uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’nda bölge illerine önemli katkılar sağladığını vurgulayan Bilici, bölgelerarası dengesizliği giderebilecek en etkin araçların başında kamu yatırımlarının geldiğini kaydetti. Bilici, AK Parti hükümetleri döneminde son 12 yılda artış gösteren kamu yatırımları bölgeyi olumlu etkilediğini anlattı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin toplam yatırım programından aldığı payın 2002 yılında yüzde 7 iken, bu rakamın 2014 yılında yüzde 14’e yükseldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ve AK Parti hükümeti tarafından kararlılıkla devam ettirilen çözüm sürecinin nihayete ermesi ile birlikte bölgede özel sektör yatırımlarının da artacağına inandığını anlatan Van Milletvekili Mustafa Bilici, sermayenin ürkek olduğunu ve risklerden kaçarak istikrar olan bölgelere yöneldiğini söyledi. Bu nedenle Türkiye’nin en yoksul kentlerini barındıran Doğu Anadolu Bölgesi’nin makûs talihinin çözüm sürecine bağlı olduğunu ifade eden Bilici, bölgeye verilebilecek en büyük teşvikin huzur ve güven ortamı olacağını kaydederek, Türkiye barışının bölgenin enerjisini arttıracağını söyledi.

Van Milletvekili Mustafa Bilici, AK Parti’nin başlattığı bölgesel kalkınma hamlesi ile son 4 yılda Van’da çok prestijli projeler gerçekleştirdiklerini belirterek, kış turizmine olanak sağlamak için Abalı Kayak Tesisi’ni, Van Göl’ünde turizmi canlandırmak amacıyla alınan iki adet deniz otobüsünü, yat turizmini başlatmak için yapılan yat limanını, inşa edilen modern fuar ve kongre merkezini, dünyada bir ilk olan Urartu Müzesi’ni ve Van’da imalat sanayinin geliştirilmesi amacıyla yapılan tekstil kenti anlattı.